Skip to main content

Eerste keer hospiteren

Ja, daar was ik dan, met mijn goede gedrag... Totaal onvoorbereid liep ik de kamer binnen. Mijn eerste keer hospiteren. Ik dacht langs te gaan en ‘gewoon’ even de kamer te bekijken. Echter: de huisgenootjes in kwestie hadden een ander plan, want het was een groepshospiteeravond. Iedereen deed zijn best om natuurlijk zo leuk en grappig mogelijk over te komen. Hoe pak je een hospiteeravond nu het beste aan en hoe val jij op tussen twintig medehospiteerders? Ik vertel je alles over mijn eerste keer hospiteren.

Ik was al een tijdje om mij heen aan het kijken. Als ik kon, reageerde ik op Facebook en via websites zoals Kamernet. Het zoeken naar een geschikte kamer die voldoet aan mijn eisen was nog best lastig. (Oke, nu klinken die eisen wel erg extreem... haha.) Ik wilde bijvoorbeeld niet ‘te’ veel huisgenoten. Hoewel ik gezelschap altijd fijn vind, brengen meer huisgenoten ook meer ‘rommel’ mee. Ik zocht een kamer in Den Haag en vond via de Facebookpagina ‘find a roommate The Hague’ een kamer in het centrum van Den Haag.

Tip: in elke stad heb je van dit soort Facebookgroepen waar kamers in studentenhuizen worden aangeboden. Kijk eens bij onze zoektips voor voorbeelden van dit soort Facebookpagina's en -groepen!

Het eerste berichtje

De kamer in kwestie had een eigen badkamer en was ook nog eens beschikbaar voor een fijn studentenprijsje. Perfect, dus! Maar wat moest ik nou typen? Je wil natuurlijk zo leuk mogelijk over komen zonder te overdrijven. Allereerst stelde ik mijzelf voor, daarna vertelde ik over wat ik deed qua studie en hobby’s. Niet heel bijzonder dacht ik zo, maar ik hoopte door mijn blogervaring dat ik enigszins een leuk enthousiast berichtje had gestuurd.

De hospiteeravond

Om eerlijk te zijn, heeft uit huis gaan geen hele erge haast. Met deze insteek ben ik dus ook naar de hospiteeravond gegaan. Ik dacht de kamer te bekijken en even met de huisgenoten te praten. Echter: er hadden veel mensen gereageerd... Toen ik aanbelde en de kamer binnenliep, zag ik een kamer vol stoelen staan. De huisgenoten zeiden dat de rest van de hospiteerders straks kwamen. Toen de kamer eenmaal was gevuld, leek het echt een kippenhok. Iedereen wilde zo leuk mogelijk overkomen en vertelde de meest bizarre verhalen. Voor sommige medehospiteerders was dit al hun 6e keer hospiteren! Ik deed mijn verhaal en merkte als snel dat ik een klik had met de huisgenoten.

Het telefoontje

De hospiteeravond duurde erg lang. Het begon om 21.00 uur en ik liep pas om 23.00 uur de deur uit. Omdat het een behoorlijk grote groep was, wilde iedereen zoveel mogelijk aan het woord zijn. Uiteindelijk kregen we een rondleiding door het huis en daarna ging iedereen naar huis. Onderweg naar huis werd ik gebeld door de huisgenoten of ik de kamer nog graag wilde. Mijn antwoord was natuurlijk volmondig ‘JA!’

Tips hospiteren

Ik heb dus superveel geluk gehad dat ik meteen bij de eerste keer hospiteren de kamer kreeg. Ik heb hier wel van geleerd dat eht dus het belangrijkste is om jezelf te blijven en dat de bewoners vooral naar iemand op zoek zijn waar ze een klik mee hebben. Houd dit dus altijd in je achterhoofd als je gaat hospiteren. Tot slot wil ik je nog een aantal tips meegeven van wat je wel en niet moet doen bij het hospiteren:

Don't:

  • Niet onzeker zijn: ik voelde mij best onzeker tussen twintig meiden. Ik was de oudste daar en het was mijn eerste keer hospiteren. Iedereen vertelde de leukste verhalen en meest interessante studies. Al die verhalen maakte mij best onzeker en bracht mij behoorlijk in twijfel of ik wel leuk genoeg zou zijn. Dit is natuurlijk onzin! De clichés zijn waar: gewoon jezelf zijn. Hoe graag je de kamer misschien ook wil. Je moet je niet anders voordoen, hierdoor is het voor jou later ook geen fijn woonplezier als blijkt dat je helemaal geen klik hebt met je huisgenoten.
  • Cadeautjes meenemen: het gaat om jou en niet dat je de huidige huisgenoten omkoopt. Tijdens mijn eerste hospiteeravond had ik geen 'cadeautje' megenomen. Andere medehospiteerders hadden dit wel gedaan. Hele wijnflessen kwamen op tafel (no joke). Het was mijn eerste keer, dus ik had hier totaal niet aan gedacht. Voel je dus absoluut niet ongemakkelijk hierover als dit gebeurt. Uiteindelijk heb ik de kamer gekregen zonder cadeautje mee te nemen en gewoon mijzelf te zijn.
  • Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg: omdat het een groepshospiteeravond was, wil iedereen zo leuk en 'orgineel' mogelijk over komen. Door deze toch wat competitieve avond, vertelde een aantal mensen de meest gekke verhalen om op deze manier op te vallen. Het is oke om eerlijk te zijn en een grappig verhaal te vertellen. Maar, don't take it too far!

Do:

  • Ga er nuchter heen: ik doel hier niet op alcohol, haha. Het beste is om met weinig verwachtingen naar zo'n avond te gaan... Hoe graag je de kamer ook wil. Met deze mindset is het alleen maar een meevaller als je onverwachts toch wel bent gekozen.
  • Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: blijf altijd jezelf!

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad over mijn ervaring met hospiteren. Het is superspannend, maar we moeten het allemaal een keer doen. Zoek jij nog een kamer voordat je aan je studie gaat beginnen? Check dan ook ons kameraanbod!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.