Skip to main content

Een studentenlening afsluiten, hoe werkt het?

Studenten hebben het vaak niet heel breed. Daarom kan het soms handig zijn om een lening af te sluiten. Een studentenlening is een lening die voor studenten relatief goedkoop is, omdat je hier weinig tot geen rente over betaald. Je kan dus lenen voor je studie, als je op kamers gaat of als extraatje elke maand om je boodschappen te betalen. Een lening afsluiten gaat dan in Nederland ook best gemakkelijk, maar hoe werkt het?

Hoe werkt een studentenlening?

Studenten kunnen tijdens hun studie ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Het geld wat je hiervoor krijgt kan je gebruiken om je studie te betalen of als je uit huis gaat. Je kan er ook voor kiezen om je geleende geld ergens anders voor te gebruiken. Hoe dan ook, je moet dit geld later wel terugbetalen. Het voordeel hierbij is dat je weinig tot niets aan rente betaalt. Dit betekent dat je later alleen het bedrag afbetaalt wat je hebt geleend, zonder (veel) extra kosten. Deze lening kan je tot wel 30 jaar na je studie afbetalen. Zo kan je na je studie rustig een baan vinden en elke maand een bepaald bedrag aflossen.

Hoe sluit je een lening af?

Waar jij jouw lening afsluit is volledig je eigen keuze. Er zijn meerdere banken en instanties die het afsluiten van een studentenlening aanbieden. De meesten sluiten hun lening af bij DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs), maar dat hoeft natuurlijk niet persé. Je kan ook een lening afsluiten bij een bank die voor jou voordeliger is. Je kan makkelijk je geldzaken regelen door verschillende opties te vergelijken. Bedenk voor jezelf waarvoor je je lening wilt gebruiken, hoeveel geld je wilt lenen en hoelang je erover wilt doen om deze lening terug te betalen.

Goed onthouden

Veel studenten vinden het hebben van een lening geen fijn idee. Ze zijn bang om later in geldproblemen te komen of dat ze geen huis te kunnen kopen. In Nederland is het afsluiten van een studentenlening zo geregeld dat je later niet snel in de problemen zult komen. Ik zet een paar feitjes op een rijtje die je goed moet onthouden als je een lening wilt afsluiten:

  • Studenten lenen tegen een lagere rente dan bij een gewone lening;
  • Studenten hoeven hun lening pas af te lossen na hun studie. Dus pas wanneer je een baan hebt gevonden met een vast inkomen, begin je met terug betalen;
  • Afhankelijk van in welk leenstelsel je zit, telt een studentenlening maar voor 0,45% of 0,75% mee bij het afsluiten van je hypotheek;
  • Als je niet persé een lening nodig hebt, sluit er dan ook geen een af. Zo bespaar je je zelf later wel het terugbetalen van geld wat je in je studententijd hebt verbrast aan feestjes en onnodige dingen;
  • Geld lenen kost altijd geld!

Zet dus voor jezelf alles op een rijtje en besluit dan hoe jouw lening eruit gaat zien. Ook met lening kan het soms nog lastig zijn om rond te komen als student. Lees de tips die we voor je op een rijtje hebben gezet om geld te besparen als je op jezelf woont.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.