Skip to main content

Een SOA na je vakantieliefde? Zo herken je een SOA en test je ze!

De vakantie loopt teneinde en de vakantiekater begint. Wat was het weer een onvergetelijke zomer en wat was die vakantieliefde in Spanje leuk. Maar nu wel spijt dat ik het niet veilig heb gedaan!

Echt een topvakantie gehad en met een heerlijke vakantieliefde, maar bij terugkomst toch wel spijt dat ik het niet veilig heb gedaan. Aangezien ik mij toch wel een beetje zorgen maak ben ik op zoek gegaan naar hoe je je kunt laten testen of je een SOA hebt, en er kwam behoorlijk wat op mij af! 

Hoe herken je een SOA?

Allereerst goed om te kijken of ik wel en SOA heb, door gewoon te lezen. Als je een SOA hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je er wat van merkt. Je kan er dus een hele tijd mee rond lopen, zonder echt klachten te hebben... en dit kan een heleboel nare consequenties hebben! Je kan er bijvoorbeeld onvruchtbaar door worden en de SOA verspreiden als je onveilige seks hebt. Best heftig dus.

Het is daarom altijd verstandig om eens in de zoveel tijd een test te doen. (Vooral als je meerdere bedpartners hebt en het niet veilig doet!) Toch weet je bij de volgende symptomen dat er iets niet goed is down there:

  • Zweertjes, wratjes of branderige blaasjes op of bij je geslachtsdeel;
  • Een pijnlijk (branderig) gevoel bij het plassen.

Als je deze symptomen hebt, dan is het zeker verstandig om je op een SOA te laten testen, maar dit is slechts een greep uit alle symptomen die kunnen wijzen op een SOA. Je kunt namelijk ook een SOA hebben, zonder dat je ergens last van hebt!!

Waar en hoe kan je jezelf laten testen?

Als je een SOA-test wil doen, dan heb je een aantal opties. Je kunt een SOA-test bij de huisarts laten doen, bij de SOA-poli van de GGD of anoniem thuis. Elke optie heeft voor- en nadelen. Je vindt ze hieronder!

Huisarts

Via je huisarts kan je een verwijsbrief krijgen om je op een SOA te laten testen. Voor deze verwijsbrief moet je bij de meeste huisartsen wel even op gesprek komen. Je begrijpt dat dit gesprek geen pretje is, want je hele seksleven moet op tafel. Voordeel is wel dat wanneer je een verwijsbrief hebt bemachtigd, je zelf kan kiezen wanneer je je laat testen. Deze test gebeurt meestal in het ziekenhuis waar je bloed en urine moet afstaan voor onderzoek. Een ander nadeel is dat het vrij prijzig is om je via de huisarts te laten testen. Zo’n test kost tussen de €60,- en €300,- afhankelijk van de test, je ziektekostenverzekering en de hoogte van je eigen risico. Let ook even op dat je de rekening van de SOA-test waarschijnlijk thuiskrijgt. Niet zo relaxed als je nog bij je ouders woont!

Anoniem thuis

Over deze optie had ik nog niet vaak gehoord, maar het is erg betaalbaar en helemaal niet gênant! Je kunt namelijk online een labtest bestellen en deze thuis afnemen wanneer jij dat wil! Er zijn meerdere aanbieders van testen, maar ik vond ze er niet allemaal even betrouwbaar uitzien. Ik kwam terecht bij testalize.me en zij gebruiken dezelfde testen als de huisarts en de GGD gebruiken. Op deze manier doe je een anonieme SOA-test en heb je binnen 48 uur de uitslag!

Een anonieme SOA-test kost €49,95 en kan naar je huis of een ophaallocatie gestuurd worden (erg fijn als je nog bij je ouders woont dus!) Wanneer je de test thuis hebt ontvangen kan je hem zelf afnemen. Je stuurt de test vervolgens terug in de retourverpakking en hebt binnen 48 uur dus al de uitslag binnen!

GGD

Ben je onder de 24 jaar en val jij onder een ‘risicogroep’, dan kun je gratis een SOA-test bij de GGD laten doen. Een afspraak bij de GGD kan je vaak telefonisch of online maken. Deze test is gratis en anoniem, maar je loopt wel het risico om bekenden tegen te komen. Gênant! Ook is er tegenwoordig steeds vaker een wachtlijst bij de GGD en zijn ze strenger op het afnemen van een SOA-test. Ze doen het niet meer zomaar bij iedereen onder de 24 jaar.

Ik heb een SOA: wat nu?

Als je een SOA hebt, dan moet je je laten behandelen. Gelukkig is een korte antibioticakuur meestal genoeg! Verder is het belangrijk dat je jouw bedpartners van de afgelopen tijd waarschuwt. Als zij zich niet laten testen, kunnen ze de SOA namelijk verspreiden. Waarschijnlijk heb je helemáál geen zin in awkward appjes naar al je scharrels, maar gelukkig is er een handige oplossing! Via de website www.partnerwaarschuwing.nl kan jij anoniem jouw bedpartners informeren. Wanneer je een SOA hebt, krijg je een code toegestuurd. Met deze code kan je inloggen op de website en anoniem een sms versturen, zodat jouw bedpartners zich ook laten testen. Scheelt je een hoop ongemakkelijke gesprekken!

Wil je meer informatie over SOA’s? Kijk dan ook eens op de website van Sense.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.