Skip to main content

Een soa herkennen en laten testen

Fantastisch dat studentenleven in Studentensteden! Prachtige stad, leuke feestjes en kroegen en overal loop je interessante mensen tegen het lijf. Soms zelfs letterlijk…. In the ‘heat of the moment’ kan het gebeuren dat je seks hebt zonder een condoom. Dan loop je dus risico op een soa, zoals chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis, hepatitis b of c, herpes en genitale wratten. Daarom is het goed, zeker als student met wisselende partners, om je regelmatig te laten testen. Moet je dan met de billen bloot? Nee, bijna alle soa’s kun je testen door middel van urine, een swabje die je zelf kan afnemen of een bloedtest.

Klachten van een soa

Het vervelende aan soa’s is dat ze in de meeste gevallen geen klachten geven. Dus wacht niet met testen tot je klachten hebt, want ook zonder klachten kun je een soa hebben en kun je andere partners daarmee besmetten. Soa’s kun je overgedragen via bloed, vaginaal vocht, sperma en bij contact met of van de slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich onder andere in de vagina, de penis, de anus en de mond. Ook via orale seks kun je dus een soa oplopen! Er is niets wat een soa voor 100% voorkomt. Een condoom gebruiken maakt je risico op een soa wel veel kleiner. Een condoom wat goed past is belangrijk. Je moet het condoom omdoen voordat er contact is (met slijmvlies) en geen contact meer hebben na het verwijderen van het condoom.

Klachten die je kunt krijgen bij een soa zijn vaag en niet specifiek, maar wat kan is bijvoorbeeld branderigheid of pijn bij het plassen, jeuk, afscheiding die anders is dan je gewend bent, blaasjes of wondjes, koorts en pijn in je buik. Er zijn nog veel meer klachten die bij een soa kunnen passen, dus als je niet zeker weet of je moet testen op een soa, of dat je niet weet op welke soa’s je moet testen kun je bij een arts terecht voor een afspraak. Heb je iets gezien aan je huid, waarvan je je afvraagt of het een soa is? Ook daarmee kan je terecht bij een gespecialiseerde arts.

Testen op soa's

Testen op soa’s en een gesprek met een arts kan bij de GGD (gratis voor jongeren onder de 25 jaar en mannen die seks hebben met mannen) en bij je huisarts, maar ook volledig anoniem en discreet bij een privékliniek als OneDayClinic. Het voordeel van een privekliniek is dat je zonder wachttijd snel, betrouwbaar en anoniem getest kan worden op een soa en je de uitslag binnen 48 uur kan inzien. Daarnaast kun je bij OneDayClinic een HIV RNA sneltest en een sneltest op chlamydia en gonorroe doen waarvan de uitslag er al binnen 90 minuten is. Ook met alle vragen die met soa’s te maken hebben kun je terecht, telefonisch of face-to-face. Bij OneDayClinic werken namelijk ervaren, deskundige artsen die gespecialiseerd zijn in soa’s en de behandeling ervan.

Heb je een soa? Heel vervelend natuurlijk, maar meestal zijn soa’s heel goed te behandelen! Voor een behandeling kun je terecht bij je huisarts of een privekliniek zoals de OneDayClinic. Meestal gaat het om antibiotica en het advies je partners van de afgelopen periode te waarschuwen.

Heb je vragen of wil je je laten testen? Kijk op onze website en maak een afspraak www.onedayclinic.nl.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.