Skip to main content

Een kind op kamers: alles wat je moet weten

Het gaat nu dan echt gebeuren: jouw zoon of dochter gaat het huis verlaten. Misschien wel het eerste kind dat uit huis gaat, dan is alles extra spannend. Is het de hoogste tijd dat jouw kind het huis uit gaat, of had het nog wel even mogen duren? Ik kan me goed voorstellen dat het een grote stap is om jouw kind het huis uit te zien gaan. Helemaal als hij of zij naar een andere stad gaat verhuizen! Door alle spanningen worden er misschien belangrijke zaken vergeten. Hieronder vind je alle belangrijke informatie en wat je moet regelen als jouw kind op kamers gaat!

Kamer vinden

Wanneer er thuis plannen worden gemaakt om op kamers te gaan, kan de zoektocht naar een kamer beginnen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen om sneller en beter een kamer te vinden in diverse studentensteden. De volgende mogelijkheden zijn het meest effectief voor studenten.

Kameraanbieders

Er zijn in Nederland verschillende woningaanbieders met kamers voor studenten. Zo vind je in ons kameroverzicht regelmatig nieuwe kamers. Er zijn ook speciale studentenhuisvesters die vaak werken met een wachtlijst. Een student kan ook in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Woningcorporaties werken vaak ook met een wachtlijst. Hoe langer je dan staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt op een woning. Het is daarom belangrijk om jouw kind zo snel mogelijk bij dit soort organisaties in te laten schrijven. Op de pagina met zoektips vind je welke studentenhuisvester en woningcorporatie er in deze studentenstad actief zijn. Er zijn ook verschillende kamerwebsites waar je je moet inschrijven om te reageren. Dit zijn bijvoorbeeld:

Facebookgroepen

In elke studentenstad zijn er facebookgroepen te vinden waar je gratis lid kan worden. Via deze groepen word je op de hoogte gehouden van kamers, appartementen of huizen die te huur zijn. Bij dit soort groepen worden de kamers vaak door de verhuurder of huidige bewoners aangeboden. Dit heeft als voordeel dat er meestal geen makelaarskosten zijn. Bij kamers in studentenhuizen moet jouw kind waarschijnlijk wel hospiteren.

Eigen netwerk

Veel studenten vinden een kamer door hun eigen netwerk te raadplegen. Laat dus aan zoveel mogelijk mensen weten dat jouw kind een kamer zoekt. Studenten kunnen ook een berichtje plaatsen of hun Facebook- of Instagramprofiel dat zij op zoek zijn naar een kamer. Als ouder kun je dit berichtje delen, zodat jouw netwerk ook weet dat jouw kind een kamer zoekt. Misschien komt er uit de meest onverwachte hoek wel hulp. Je weet nooit wie er een leuke woonruimte heeft!

Inschrijven bij de gemeente

Jouw kind heeft eindelijk een kamer gevonden en het verhuizen kan beginnen. Als jouw kind uit huis gaat dan zijn er zoveel dingen om te regelen, dat je sommige belangrijke dingen misschien vergeet. Bijvoorbeeld het inschrijven bij de gemeente. Wanneer jouw kind naar een nieuwe stad verhuist, moet hij of zij zich ook verplicht inschrijven bij de nieuwe gemeente. Dit kan vanaf een maand voor de verhuizing en tot vijf dagen na de verhuizing. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, want anders heeft hij of zij kans op een boete. Studenten hebben al niet zoveel te besteden, dus dat is zonde van het geld!

Het inschrijven bij de gemeente is heel makkelijk en kan tegenwoordig zelfs online. Zo gepiept, dus! Jouw kind kan inloggen met de DigiD en vervolgens de huurovereenkomst en een kopie van het legitimatiebewijs uploaden. Het kan ook nog op de ouderwetse manier door langs te gaan bij het gemeentehuis. Voor de inschrijving is dus een huurovereenkomst nodig. Het is belangrijk dat hier duidelijk de naam, het adres en de handtekeningen van beide partijen opstaan. Anders is er een kans dat het afgekeurd wordt. 

Adres wijzigen

Niet alleen bij de gemeente moet het adres van jouw zoon of dochter gewijzigd worden, maar ook bij andere zaken. Tegenwoordig hebben we de luxe dat veel met DigiD gaat. Dus wanneer hij of zij de verhuizing doorgeeft met DigiD, dan wordt het ook bij andere instanties aangepast. Bijvoorbeeld bij Studielink (en ook meteen de school), de zorgverzekering en bij andere zaken van de overheid. Natuurlijk moet hij of zij niet vergeten om het adres te wijzigen bij zijn of haar favoriete webshops, anders zitten jullie straks met al die pakketjes met kleren of games.

Verzekeringen afsluiten

Het is ook belangrijk om de juiste verzekeringen te regelen als jouw kind op kamers gaat. Dit zijn de handigste verzekeringen voor studenten.

Zorgverzekering (verplicht)

Het afsluiten van een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Wanneer je kind 18 jaar wordt, moet deze zelf een zorgverzekering afsluiten en valt deze niet meer onder de verzekering van de ouders. Een zorgverzekering vergoedt kosten voor gezondheidszorg, zoals bezoeken aan de huisarts en een deel van de kosten voor medicijnen en het ziekenhuis. De basisverzekering kan ook nog worden aangevuld met extra verzekeringen, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapie. Als jouw kind dus vaak kosten maakt die buiten de basisverzekering vallen, kan het op lange termijn voordeliger zijn om een aanvullende verzekering erbij af te sluiten. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen waar deze kan worden afgesloten. Studenten komen meestal in aanmerking voor zorgtoeslag, waardoor ze nog maar een klein deel van de verzekering hoeven te betalen.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is zeer populair onder studenten. Deze verzekering zorgt ervoor dat de spullen zijn verzekerd tegen brand, diefstal, inbraak, water en storm. Een dure laptop of telefoon is dan voor maar een paar euro’s per maand verzekerd. Let wel goed op de polisvoorwaarden. Soms is er bijvoorbeeld een slot op de kamerdeur nodig om gedekt te zijn bij diefstal.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die per ongeluk wordt veroorzaakt bij anderen, bijvoorbeeld als een student op een huisfeestje iets kapotmaakt. Studenten vallen nog tot hun 27e onder de verzekering van hun ouders, mits zij deze hebben afgesloten. Is dat niet het geval? Dan kost deze verzekering ongeveer €4,- per maand.

Maandelijkse kosten

Wanneer studenten op kamers gaan, brengt dat natuurlijk kosten met zich mee. Voor elke student zijn de kostenposten weer verschillend, maar onderstaand is het gemiddelde in Nederland:

  • Huur (gemiddeld €417,- per maand)
  • Boodschappen (gemiddeld €181,- per maand)
  • Collegegeld (gemiddeld €178,- per maand)
  • Abonnementen (gemiddeld €40,- per maand)
  • Ontspanning, uitgaan en sport (gemiddeld €146,- per maand)
  • Studieboeken en -benodigdheden (gemiddeld €60,- per maand)
  • Verzekeringen (gemiddeld €118,- per maand)

Om deze kosten te betalen heeft een student inkomsten nodig. Wat ouders hieraan bijdragen verschilt per student. Daarnaast hebben studenten recht op studiefinanciering en het reisproduct om gratis te reizen in het weekend of doordeweeks. Dan zijn er nog de inkomsten vanuit een eventuele bijbaan. Ook kunnen kosten onder andere door toeslagen gefinancierd worden mits ze daarvoor in aanmerking komen, zoals huurtoeslag. Het is gemakkelijk te bereken of jouw kind hier recht op heeft.

Gaat jouw kind binnenkort studeren ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.