Skip to main content

Een kamer gevonden! Wat nu?

Je bent zo blij: je hebt eindelijk een kamer gevonden in Amsterdam! Toegegeven, je betaalt wel 650 euro per maand om 3-hoog-achter in een hokje van zeven vierkante meter in West te wonen, maar toch: je hebt een kamer! Het liefst zou je er vandaag nog intrekken, maar wat moet er eigenlijk nog meer gebeuren?

Verhuizing doorgeven

Voordat je in je nieuwe kamer gaat wonen, moet je je verhuizing doorgeven aan de gemeente. Je gaat nu namelijk meer dan de helft van de tijd (zo’n 5 tot 7 dagen per week) in deze kamer wonen en niet meer bij je ouders. Ga dus eerst naar de website van de Gemeente Amsterdam en geef je nieuwe adres door. Op deze manier staan de goede gegevens ook meteen op belangrijke accounts zoals DigiD. Je kunt een verhuizing vanaf 1 maand van tevoren tot 5 dagen na de verhuizing doorgeven.

Huurtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, vraag dat dan zeker aan! Ik betaal nog maar 320 euro per maand in plaats van 500 en dat allemaal vanwege de huurtoeslag. Als het goed is, kun je huurtoeslag aanvragen wanneer je zelfstandig woont (en dus geen ruimtes zoals een keuken deelt met andere bewoners) en je huur en salaris binnen een bepaalde marge vallen. Vul je gegevens in op mijntoeslagen.nl en je ziet vanzelf of je ervoor in aanmerking komt. Via deze website kun je ook meteen de toeslag aanvragen.

Kamer inrichten

Het grootste voordeel van op kamers wonen: je kamer precies zo inrichten zoals jij het wil hebben. De meeste mensen hebben er veel plezier in meubels en spullen naar hun smaak te kopen. Kijk in de zomer vooral eens bij studentencomplexen. Die liggen dan vol met spullen die oude bewoners niet meer willen hebben. Ik heb er zelf bijvoorbeeld een plank met lichtspotjes en een staande lamp gevonden, maar er zijn ook complete meubels te vinden. Naast meubels en hebbedingetjes zoals kussens en plaids, moet je niet vergeten praktische dingen te kopen. Je denkt vast wel aan servies, maar wat als je kamer nog geen wc-papier of een prullenbak heeft? Zelf kwam ik erachter dat één dag zonder schaar wel onhandig is…

Omgaan met huisgenoten

Wanneer je in een kamer woont met huisgenoten, is het belangrijk dat je ze te vriend houdt. Natuurlijk hoef je niet meteen beste vrienden te worden, maar een paar jaar samenwonen met iemand waarmee je altijd ruzie hebt, is ook geen pretje. Zorg dat je duidelijke grenzen stelt en elkaar respecteert. Denk aan regels qua geluid in de nacht, boodschappen doen, eten koken, schoonmaken en privacy. Als jij de enige nieuwe bewoner bent, dan kan het misschien lastig zijn veranderingen voor te stellen, maar het is net zo goed jouw huis… Ook jij moet je er fijn voelen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.