Skip to main content

Dit wist jij nog niet over soa’s!

We zijn allemaal wel bekend met soa’s en dat het niet bepaald fijn is om er eentje te hebben. Je kent het wel… je bent op stapvakantie geweest of misschien wel wezen stappen hier in Nederland. Je doet je ogen open en ziet tot je schrik dat je helemaal niet in je eigen bed ligt! En wie is die vreemde naast je? Help! Wat is hier gebeurd? En belangrijker nog: heb ik het veilig gedaan? Want niemand wil natuurlijk een soa. Maar wat weet je eigenlijk over deze nare geslachtsziektes? Wij vertellen jullie hier de weetjes over soa’s die jij hoogstwaarschijnlijk nog niet wist, dus lees snel verder!

Een soa van een wc-bril?

Veel mensen denken dat als je op een vieze wc-bril zit je dan ook een soa kan oplopen. Dit is gelukkig niet het geval! Dus wees niet bang, je kan gewoon op de wc-bril van een openbaar toilet gaan zitten. Tegenwoordig heb je desinfectie in wc’s hangen om de wc-bril mee schoon te maken, dus dit is fijn voor de mensen die niet van openbare toiletten houden.

Via anale seks kan je geen soa krijgen

Dit is niet waar!! De anus zit vol met bacteriën en even kwetsbaar voor soa’s als wanneer je ‘gewone’ seks hebt. Een soa krijgen via anale of orale seks is dus zeker aanwezig. Ook hierbij moet je een condoom gebruiken wil je zeker zijn van je zaak.

Ik heb nergens last van, dus ik heb geen soa

Je hoeft niet persé last te hebben van klachten of symptomen van soa’s. Dit is zo gemeen aan soa’s, je kan er een hele tijd mee lopen terwijl je het niet eens door hebt. Dit is ook gevaarlijk voor je bedpartners, dus verstandig is om je eens in de zoveel tijd te laten testen. Just to be sure!

Liever kaal of behaard?

De meeste mensen scheren zich daarbeneden en dat is ook het meest hygiënisch (toch?). Dat hoeft dus niet persé zo te zijn. Door je te scheren daarbeneden krijg je wondjes, sommige onderzoekers geloven dat je daardoor bacteriën sneller je lichaam binnen dringen en dit zou dus ook de kans op een soa kunnen verhogen! (er zijn hier best tegenstrijdige verhalen over, maar toch goed om te weten) Dit wil niet zeggen dat je een heel oerwoud daar moet laten staan, maar wees verstandig en gebruik in ieder geval altijd een condoom.

Onvruchtbaar worden door een soa

En om dan even door te gaan op het vorige punt. Als je dan zo lang rondloopt met een soa zonder dat je er iets aan doet dan kan dit leiden tot onvruchtbaarheid… Daarom des te belangrijker dat je je regelmatig even laat testen.

Voorkomen beter dan genezen

Dit waren onze weetjes over soa’s. We hopen dat jullie verstandig genoeg zijn en de soa’s proberen te voorkomen, want voorkomen is altijd beter dan genezen! Oh en als je paddenstoelen ziet groeien daarbeneden dan weet je dat je te laat bent… ;)

Anonieme soa-test

Wil je laten onderzoeken of jij een soa hebt, dan zijn er een hoop mogelijkheden, via je huisarts of de GGD, maar je kunt ook een anonieme soa-test laten doen bij One Day Clinic of via Testalize.me.

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.