Skip to main content

Dit moet je weten over de afschaffing van het leenstelsel

Je bent het nieuws vast al tegengekomen. Eindelijk wordt het leenstel voor studenten afgeschaft! Lees hier wat dit voor jou betekent.

Basisbeurs

In 2014 is de basisbeurs afgeschaft. Dit moment was de start van het leenstelsel. Met het leenstelsel krijg je geen basisbeurs. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je een aanvullende beurs krijgen. De reden van het afschaffen van de beurs was om het geld dat naar de basisbeurs ging te investeren in beter onderwijs. Na lang protesteren van onder andere de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het gelukt om de basisbeurs terug te krijgen. Nu komt eindelijk de basisbeurs weer terug. Het is nog niet precies bekend hoeveel euro de basisbeurs wordt. Ook komt er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs. Voorheen was de aanvullende beurs gebaseerd op hoeveel je ouders verdienden. DUO ging er dan vanuit als je ouders boven een bepaalde inkomensgrens zaten dat ze je zouden steunen door middel van geld voor je studie. Echter is dit niet altijd het geval.

Compensatie huidige studenten

Wat dit nieuws precies betekent voor huidige studenten is nog niet helemaal bekend. Verwacht wordt dat de basisbeurs vanaf studiejaar 2023/2024 opnieuw geïntroduceerd wordt voor alle studenten. Echter moet nog worden uitgewerkt hoe de eerdere studiejaren worden gecompenseerd. Ook zal het nog een tijdje duren voordat de basisbeurs terugkomt, waardoor sommige huidige studenten inmiddels zijn afgestudeerd.

Compensatie voormalige studenten

Ook voor voormalige studenten die onder het leenstelsel vielen, moet nog precies worden vormgegeven hoe ze worden gecompenseerd. Zo vindt de Landelijke Studentenvakbond dat ze gecompenseerd moeten worden voor hun gehele lening. Ze gaan daarom op 5 februari protesteren tegen de huidige compensatie. Voor nu is alleen bekend dat de coalitie 1 miljard euro hiervoor wilt uittrekken. Dit zou volgens de LSVb ongeveer 1000 euro per student zijn. Daarnaast is er ook nog tegenstrijdige informatie te vinden in verschillende bronnen. Al voor het afschaffen van het leenstelsel was bekend dat studenten die in de periode van september 2015 tot en met augustus 2019 onder het leenstelsel vallen als compensatie een studievoucher van 2000 euro zouden krijgen. Deze kon dan worden besteed aan bij- of nascholing. Wat voor bij- of nascholingen dit mogen zijn is ook nog niet volledig uitgewerkt. Daarnaast lijken de voorwaarden te veranderen. In de ene informatiebron wordt aangegeven dat de 1000 euro compensatie die LSVb heeft berekend hier bovenop komt. In andere informatiebronnen wordt benoemd dat de 1000 euro compensatie in plaats van de studievoucher van 2000 euro is. We kunnen helaas alleen afwachten wat de werkelijke compensatie wordt. Wij proberen jullie tot die tijd zo goed mogelijk op de hoogte te houden via onze blogs.

Ondanks dit goede nieuws wordt er toch nog geprotesteerd. Veel studenten vinden de compensatie niet voldoende en vinden dat studeren gratis zou moeten zijn.

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.