Skip to main content

Dit moet je weten als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar

Het is weer bijna tijd om na te denken over je zorgverzekering. Misschien betaal je nu onnodig veel bij jouw verzekeraar. Bij een andere zorgverzekeraar ben je dan misschien goedkoper uit. Of misschien heb je een andere reden om over te stappen. In dit artikel bespreken we de drie belangrijkste punten voor het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

1. Wanneer kan ik overstappen?

In november ontvang je een nieuwe zorgpolis van jouw zorgverzekering. Daarin staan de nieuwe polisvoorwaarden. Hierin vind je welke dekkingen voor jou gelden en wat jouw plichten zijn als afnemer. Voorbeelden zijn dat de maandelijkse premie omhooggaat of dat je iets extra’s krijgt bij jouw pakket. Als je de nieuwe polisvoorwaarden niets vindt, dan kan je nog overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Je moet je huidige zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen. Je kan tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan per 1 januari in met terugwerkende kracht.

2. Overstappen na 1 februari

Er gelden een paar uitzonderingen voor het overstappen na 1 februari. Je mag bijvoorbeeld een zorgverzekering aanvragen als je tussen 1 februari en 1 januari van het nieuwe jaar 18 jaar bent geworden. Ook als je uit een militair dienstverband komt, mag je een nieuwe zorgverzekering aanvragen of wisselen als je er al een had via de werkgever. Ook als je gaat scheiden mag je een nieuwe verzekering aanvragen. Voor de uitzonderingen kan je altijd contact opnemen met jouw huidige zorgverzekeraar.

3. Zorgverzekering kiezen

Een nieuwe zorgverzekeraar kiezen is niet zo makkelijk. Het wordt ons wel makkelijker gemaakt door het internet! Je kan tegenwoordig namelijk zorgverzekeringen vergelijken. Met deze tool krijg je een overzicht te zien met zorgverzekeraars en hun maandelijkse premie. Het is ook belangrijk om te kijken of jouw zorgkosten worden vergoed door de zorgverzekering. Heb je weleens een onderzoekje nodig in het ziekenhuis? Kijk dan of jouw ziekenhuis een contract heeft met jouw zorgverzekering. Het kan anders zo zijn dat je extra moet betalen voor jouw bezoekjes.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.