Skip to main content

Dit moet je regelen als je gaat verhuizen

Yes, verhuizen! Weg bij je ouders en eindelijk op jezelf wonen! Ga je naar een gezellig studentenhuis of heb je een studio voor jou alleen? Dat moet zeker gevierd worden, maar als je gaat verhuizen zijn er ook allerlei belangrijke dingen die je moet regelen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje, zodat je snel jouw spullen kunt pakken en naar jouw nieuwe stekkie kunt verhuizen! 

Gas, water en licht

Bij je ouders is het meestal vanzelfsprekend dat je kunt douchen, je telefoon kunt opladen en de verwarming wat hoger kunt draaien op de koude dagen. Nu je op jezelf gaat wonen moet je dat zelf regelen. Als je in een studentenhuis gaat wonen, dan zit dit meestal al bij de huurprijs inbegrepen. Dan huur je ‘inclusief’, zoals dat genoemd wordt. Bij een studio of appartement moet je het vaak zelf regelen. Er zijn veel verschillende energieleveranciers, dus neem even de tijd en verdiep je er goed in. Je kunt uitrekenen wat er verwacht wordt dat jij gaat gebruiken, maar zet voor de zekerheid wat hoger in. Alles wat je minder verbruikt krijg je aan het einde van het jaar terug, maar alles wat je meer verbruikt moet je dubbel betalen. Water sluit je af bij de waterleverancier bij jou in de buurt. Dat is er maar één, dus dat is makkelijk.

Internet

Internet is tegenwoordig onmisbaar in elk huis. Er zijn zoveel goede films en series die je niet mag missen, en vergeet natuurlijk de socials niet. Maar ook voor de studie heb je goed internet nodig. Zeker nu je bijna alle colleges online thuis volgt! Met goed en snel internet thuis, mis je geen belangrijke colleges. Vraag het internet wel tijdig aan, want soms duurt het even voordat je het ontvangt. Denk aan minimaal twee weken van tevoren! 

Gemeente 

Verhuis je naar een andere gemeente, dan moet je je inschrijven bij de gemeente waar je naartoe gaat verhuizen. Je kunt dit maximaal vier weken van tevoren doen, tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing. Doe het wel op tijd, want anders kun je een boete krijgen! Ga je verhuizen binnen dezelfde gemeente, dan moet je jouw nieuwe adres doorgeven. Als je tegenwoordig je nieuwe adres doorgeeft bij de gemeente met je DigiD, dan wordt dit meteen bij veel andere dingen aangepast. Bijvoorbeeld bij je zorgverzekering, studielink en andere zaken waar je inlogt met je DigiD. Handig, toch? 

Adres wijzigen

Naast alles wat je met je DigiD doet, is het ook slim om na te denken waar je nog meer je adres moet wijzigen. Bijvoorbeeld bij jouw bank, huisarts, tandarts en favoriete webshops. En vergeet je nieuwe adres natuurlijk niet door te geven aan je vrienden en familie!

Huurtoeslag

Met een beetje geluk heb je recht op huurtoeslag. Yeah! Huurtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de huurprijs. Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking voor huurtoeslag te komen. Zoals de maximale kale huurprijs, met hoeveel mensen je woont en hoeveel inkomen je hebt. Check altijd even of je in aanmerking voor huurtoeslag komt, want het kan een leuk bedrag zijn wat je maandelijks van de overheid krijgt!

Veel succes met de verhuizing en geniet van jouw nieuwe stekkie! 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.