Skip to main content

Deze misverstanden over autoverzekeringen moet je weten

Heb je een auto? Of ben je van plan om een auto te kopen? Nice! In je studententijd is het wel handig om een auto te hebben. Je kan lekker een weekendje stappen of gewoon een roadtripje maken. Maar als je een auto hebt, dan moet je wel goed op de hoogte zijn van je autoverzekering. Samen met Independer zocht wij de 5 meest voorkomende misverstanden over autoverzekeringen op.

1. Ik heb zeven jaar geen schade gereden, dus ik heb zeven schadevrije jaren

Iedereen die een autoverzekering op zijn/haar naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekeringspremie. Als je een schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar, val je terug in schadevrije jaren. Als je pas een autoverzekering hebt afgesloten, dan val je zeven jaar terug in schadevrije jaren als je iets claimt. Met andere woorden: je kan ook een negatief aantal schadevrije jaren hebben. Benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kan dit checken op de laatste polis die je van je verzekeraar hebt gekregen.

TIP: heb je een kleine schade, zoals een krasje of een klein deukje? Dan kan je de reparatie beter zelf bekostigen. Dit kost je namelijk ook schadevrije jaren! Je autoverzekeraar verhoogt dan de verzekeringspremie. En die is vaak duurder dan de kosten om een kleine schade te herstellen!

2. Het is beter om de auto te verzekeren op de naam van mijn ouders

Je bent verplicht om een auto op jouw naam te zetten als je die auto koopt. Het is natuurlijk heel verleidelijk om de autoverzekering op naam van één van je ouders te zetten. Zij hebben vast al schadevrije jaren opgebouwd en daardoor is de premie lager. Maar helaas… dit mag niet! Wettelijk gezien moet de auto op de naam staan van degene die het er meest in rijdt. En dat ben jij! Het is eigenlijk wel voordeliger voor jou… Je bent namelijk op tijd met het opbouwen van schadevrije jaren.

3. Ik heb een allriskverzekering nodig

Een allriskverzekering (volledig cascoverzekering) is de verzekering die de meest uitgebreide dekking biedt. Je bent verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto en aan andere auto’s. Ook als je ze zelf veroorzaakt. Maar vaak heb je zo een uitgebreide dekking niet nodig. Je bent misschien zelfs oververzekerd! De verzekeraar keert soms alleen de dagwaarde (wat de auto op dat moment waard is) uit als hij gestolen wordt. Als je een tweedehandsauto hebt, dan is de waarde vaak niet zo hoog.

TIP: wil je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto.

4. Pechhulpverzekering geldt alleen in Nederland

De meeste autoverzekeraars hebben ook een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland. Hiermee krijg je bijvoorbeeld ter plaatse hulp, vervangend vervoer en hotel- en extra reiskosten vergoed. Het verschilt per autoverzekeraar wat je percies vergoed krijgt.

TIP: pechhulp zit soms ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of een pechhulpdienst zoals de ANWB. Check dus altijd of je niet dubbel verzekerd bent. Kan je toch weer een extra rondje geven in de kroeg ;).

5. Ik krijg een vervangende auto als mijn auto in het buitenland wordt gestolen

Lekker aan het rijden door Europa met je vrienden? Het laatste wat je wilt, is dat je auto wordt gestolen. Als het wel gebeurt, krijg je meestal vervangend vervoer aangeboden (als je een verzekering voor WA beperkt casco of WA volledig casco hebt). Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Een andere optie is dat je per dag (een deel) vergoed krijgt voor een huurauto. Kijk bij de polisvoorwaarden van je autoverzekering wat jouw verzekeraar biedt.

Is je auto na 30 dagen nog niet terecht? En heb je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Dit bedrag hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die de autoverzekeraar heeft:

  • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je betaald hebt voor je tweedehandsauto.
  • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een expert stelt vast hoe hoog dit bedrag moet zijn. Als je het niet eens met de vergoeding bent, kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert), maar dit moet je vaak zelf betalen. Stel dat jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt er nog derde expert mee. Zijn/haar oordeel is bindend.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Moet jij je rijbewijs nog halen? Wij zochten alles uit wat je moet weten over je autorijbewijs.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.