Skip to main content

Deze kosten heb jij als uitwonende student

Naast de welbekende kosten zoals collegegeld en kosten voor boeken ben je als uitwonende student nog meer kosten kwijt. Om het overzichtelijk te maken hebben we voor jou de verschillende kosten op een rijtje gezet.

Huur

Naast de standaard huur die je moet betalen moet er vaak een borg worden betaald. De hoogte van de borg kan variëren van de helft van de prijs van de huur tot drie keer de huur. Bij de ene huuraanbieder is je huur inclusief. Dit betekent meestal dat kosten zoals servicekosten, gas, elektriciteit en water al berekend zijn in je huur. Bij andere woningaanbieders betaal je alleen kale huur. Hiernaast moet je nog servicekosten betalen en moet je zelf zaken zoals gas, water, internet en elektriciteit regelen. Heb je een zelfstandige woning? Dan moet je ook jaarlijkse kosten zoals gemeentelijke belastingen zoals afvalstoffenbelasting en waterschapsbelasting betalen. 

Collegegeld

Hoeveel collegegeld je moet betalen hangt af van in welk studiejaar je zit en welke studie je volgt. Iedereen die voor het eerst een hbo studie volgt krijgt momenteel het eerste jaar 50% korting op het collegegeld. Als jij studeert om docent te worden betaal jij ook in het tweede jaar maar de helft van het collegegeld. Als je een tweede bachelor of master volgt betaal je instellingscollegegeld in plaats van wettelijke collegegeld. Dit bedrag is veel hoger. Er zijn wel uitzonderingen, dus zoek het van te voren goed uit.

Boeken

Ondanks dat veel lessen online worden gegeven, moeten de meeste studenten nog altijd fysieke boeken aanschaffen. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. Probeer daarom goedkope, tweedehandse boeken te scoren via bijvoorbeeld Marktplaats. Check ook altijd of je de boeken echt nodig hebt.

Verzekeringen

Naast de zorgverzekering zijn er ook andere verzekeringen waar je mee te maken krijgt. Als je een zelfstandige woning hebt is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd bent als er schade ontstaat aan jouw spullen. Ook als je op kamers woont kan het slim zijn om een inboedelverzekering nemen. Een inboedelverzekering kost vaak maar een paar euro per maand. Daarnaast is het ook verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd als je per ongeluk schade veroorzaakt aan de spullen van iemand anders. Hiermee voorkom je vervelende ruzies over geldzaken.

Andere kosten

Naast deze kosten zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden:

  • Boodschappen;
  • Telefoonabonnement;
  • Abonnementen, zoals streamingsdiensten, Spotify, apps;
  • Vervoer;
  • Ontspanning, sport, uitgaan;
  • Kleding;
  • Andere studiebenodigdheden;
  • Reparaties (bijvoorbeeld fiets, wasmachine);
  • Medische kosten die niet door de (basis)verzekering worden gedekt.

Zoals je leest ben je best veel kosten kwijt. Toch heeft het veel voordelen om uitwonend te zijn. Zo heb je veel meer vrijheid, is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling en leer je gauw om zelfstandig zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om geld te besparen om zo je studielening te minimaliseren én waardoor je leuke dingen kunt (blijven) doen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.