Skip to main content

De onbedoelde effecten van opkoopbescherming op de Amsterdamse woningmarkt

In Amsterdam staat de woningmarkt al jaren onder druk. De invoering van de opkoopbescherming in onze hoofdstad is een middel om deze druk iets te verlichten. Deze regelgeving verbiedt het doorverhuren van goedkope en middeldure woningen (zonder vergunning) binnen vier jaar na aankoop. De maatregel is bedoeld om beleggers in de woningmarkt te ontmoedigen om een woning te kopen en vervolgens te verhuren. Hiermee zal het woningaanbod voor starters en middeninkomens vergroot worden. In dit artikel neemt een gespecialiseerde makelaar in Amsterdam van Inter Immo je mee in de onbedoelde effecten van de opkoopbescherming op de Amsterdamse woningmarkt.

Doel van opkoopbescherming Amsterdam

Het doel van de opkoopbescherming is om de schaarste aan betaalbare koopwoningen te bestrijden én het aandeel woningen dat door eigenaar-bewoners wordt bewoond te vergroten. Dit is belangrijk, omdat ongeveer 60% van de Amsterdamse woningen, met een WOZ-waarde tot €512.000, direct wordt beïnvloed door deze regelgeving. In 2024 heeft de gemeente Amsterdam dit nog aangescherpt door de WOZ-waardegrens te verhogen naar €641.000.

Negatieve gevolgen opkoopbescherming Amsterdam

De opkoopbescherming heeft echter ook indirecte gevolgen. Zo blijkt uit onderzoek van Pararius dat het aanbod in de vrije sector verder is uitgedund. Stijgende huurprijzen zijn hier een gevolg van. Dit benadrukt een spanningsveld tussen het beschermen van de koopmarkt en de enorme druk op de huurmarkt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt duidelijk dat de woningvoorraad voor huurders in Amsterdam alleen maar verder daalt. Kortom: stijgende huurprijzen en minder huurwoningen beschikbaar voor een doelgroep die geen woning in Amsterdam kan kopen.

Dilemma: bescherming kopers vs. druk op huurmarkt

Het gedaalde aanbod aan huurwoningen in de vrije sector is waarschijnlijk een onbedoeld effect. Maar wel één met gevolgen. Dit illustreert het dilemma tussen het beschermen van kopers en de toenemende druk op de huurmarkt, waarbij maatregelen om de ene markt te stabiliseren, de andere markt kunnen beïnvloeden. Deze trend wordt onderschreven door Marcel Schumacher, directeur bij Inter Immo, een verhuurmakelaar actief in Amsterdam. Hij merkt dat woningeigenaren in Amsterdam steeds vaker kiezen voor verkoop en dat dit tegelijkertijd ten koste gaat van het huuraanbod dat overblijft.

Roep om opkoopbescherming te herzien

Critici benadrukken dat de gemeente Amsterdam met haar huidige benadering van de opkoopbescherming de markt verstoort. En dat in een tijd waarin woningnood groter is dan ooit.

De toekomst van de opkoopbescherming, en de beste koers voor de Amsterdamse woningmarkt in het algemeen, is daarom een actueel onderwerp waar veel aandacht naar uit gaat. De komende jaren zullen cruciaal zijn bij het terugvinden van de juiste balans.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp en inzichten van Inter Immo en Pararius. Pararius is de grootste onafhankelijke woningwebsite van Nederland. Inter Immo is een gespecialiseerde verhuurmakelaar in Amsterdam met meer dan 20 jaar ervaring.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.