Skip to main content

De laatste fase van je scriptie pak je zo aan!

Begin april had ik mijn scriptiezitting én ben ik afgestudeerd met een dikke 7, woehoe! Ben jij afgelopen februari begonnen met afstuderen en komt jouw deadline razendsnel dichterbij? Ik geef je tips naar aanleiding van mijn ervaring en feedback tijdens de zitting. Ik hoop dat je er wat aan hebt, here we go!

4 weken voor de deadline

Als je dat nog niet hebt gedaan, ga je nu je scriptie in elkaar zetten. Laat pagina's open voor je voorkant, titelblad, voorwoord etc. Dan kun je ook gemakkelijker overzichtelijk krijgen wat je nog allemaal moet doen. Lees het nu ook alvast even door. Het lijkt vroeg, maar geloof mij: de laatste week heb je écht geen tijd (of zin) om je scriptie door te lezen. Het is natuurlijk fijn als je er veel typ- en spelfouten uit kunt halen, maar kijk vooral naar of de rode draad in je scriptie duidelijk is. Mis je nog bepaalde onderdelen of klinken sommige dingen onduidelijk, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Hier kun je 4 weken voor de deadline nog makkelijk op anticiperen. 

3 weken voor de deadline

Je scriptie is nu de beste versie van zichzelf ooit. Als het goed is ben je inmiddels een heel eind, dus is het verstandig om alvast na te gaan of je al bepaalde conclusies kunt uittypen en/of afronden. Mijn scriptie voor mijn studie Communicatie & Multimedia Design bestond uit verschillende onderdelen: een vooronderzoek, hoofdonderzoek, concepting, ontwerprapport en een testrapport. Ik vond het heel prettig om bepaalde onderdelen al helemaal af te hebben. Met af bedoel ik ook echt af áf. Alle fouten zijn eruit gehaald en ik heb gecheckt of alle bronnen kloppen. Ook plaatste ik bij iedere afbeelding "Figuur X", en zorgde ik ervoor dat het cijfer van de afbeelding zelf overeen kwam met het cijfer in de tekst. Want in de paniek van de laatste dagen voor je deadline heb je echt geen zin om je druk te maken om die kleine dingen. 

2 weken voor je deadline

Het is belangrijk dat je alle stappen van je proces beschrijft, waarom je iets hebt gedaan en vergeet vooral niet terug te koppelen naar je voorgaande onderzoeken. Soms vergeet je dit omdat bepaalde stappen voor jou heel vanzelfsprekend zijn, maar het is wel belangrijk dat je dit vermeldt, want dit geeft aan dat jij een goede young professional bent en goed kunt verklaren waarom je bepaalde keuzes maakt. Mijn tip is als volgt: Laat het iemand lezen die niets weet van de wereld waar jij in zit. Ik heb het mijn moeder laten lezen en die heeft een aantal keer gevraagd waarom ik iets heb gedaan, omdat dit niet duidelijk naar voren kwam. Dit heb ik toen nog toegevoegd aan mijn scriptie, zodat het verloop van de scriptie logisch verloopt. 

Ook is het verstandig om nu aan een vriend(in), je ouder(s) of een klasgenoot te vragen of ze je scriptie willen doorlezen op zoek naar fouten. Hoe meer mensen ernaar kijken, hoe kleiner de kans op fouten is. Stuur niet dezelfde versie naar iedereen, maar stuur steeds de aangepaste versie naar iemand anders. Anders leest iedereen hetzelfde en merken zij dezelfde fouten op, dat is eigenlijk zonde van iedereen z'n tijd.

De laatste dagen voor je deadline

De laatste dagen zijn aangebroken, ein-de-lijk. Ik was deze laatste week helemaal gesloopt want ik schrok 's nachts vaak wakker met de enorme to do list die ik nog moest afwerken. Deze week zet je vroeg je wekker en ga je laat naar bed, bereid je daar maar op voor. Zelfs al ben je niet te laat begonnen met dit alles: het kan áltijd beter en dus houd jij jezelf heus wel bezig tot de laatste dag. Zorg ervoor dat je zo goed als klaar bent. Je kunt deze laatste dagen controleren of al je bronnen kloppen en of ze op juiste manier beschreven zijn. Zijn je bijlagen in orde en verwijs je daadwerkelijk naar de juiste bijlage in je scriptie zelf? Je schrijft ook je reflectie, waarin je streng moet zijn voor jezelf. Wat ging goed, wat ging fout en vooral: hoe had je het beter kunnen doen en waarom heb je het niet zo gedaan? Ik heb in mijn scriptie vooral gereflecteerd op de aanpak die ik van te voren had gekozen, maar niet echt heb gevolgd, omdat later bleek dat die aanpak toch niet echt aansloot. Ik kreeg tijdens mijn zitting de feedback dat ik dan een nieuwe aanpak had moeten beschrijven, dus alleen reflecteren was niet voldoende. Mocht jij ook een andere aanpak hebben aangehouden of is je planning om wat voor reden dan ook helemaal gewijzigd, maak dan nog een 2.0 versie. Dat bewijst namelijk dat je kunt anticiperen op dingen die je tegenkomt tijdens het proces. 

Hebben meerdere mensen je scriptie al nagelezen en jijzelf ook en ben je tevreden. Dan is het goed zo. Als je tijd over hebt, ga lekker een avondje wat leuks doen. Dan lees je het de dag erna nog een keer met een fris hoofd na, heb je wat extra foutjes eruit weten te vissen dan is dat mooi meegenomen. Klaar om te printen, in deze blog lees je hoe je mega trots wordt op je eigen scriptie!

Succes met de laatste loodjes, je kan het!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.