Skip to main content

De gevolgen van een langdurige soa

Een soa is toch altijd een beetje een ongemakkelijk onderwerp om over te praten. Veel mensen schamen zich ervoor en durven hiermee niet naar hun ouders, de huisarts, of zelfs liever niet naar hun vrienden. Echter is het zonde dat er zo'n taboe opzit, aangezien het juist zo belangrijk is dat erover wordt gepraat. Het voorkomen is natuurlijk de beste oplossing, maar dit is helaas niet altijd het geval. In deze blog lees je alles over de gevolgen van een soa en het belang van erover blijven praten. Neem 'm snel door!

Je bent niet de enige

Allereerst willen we nog even benadrukken dat je zeker niet de enige bent die (wellicht) een soa heeft. Zeker in het studentenleven komt het (helaas) regelmatig voor. En alhoewel het even vervelend is, hoeft dit zeker niet iets heel ernstigs te zijn. Als je er op tijd bij bent natuurlijk. Daarnaast is het om deze reden ook helemaal niet iets om je voor te schamen. Je hoeft het uiteraard niet aan je hele omgeving te vertellen, maar zeker aan degene met wie jij onveilige seks hebt gehad kun je dit gewoon vertellen. Jullie hebben ten slotte samen besloten om onveilige seks te hebben, en aan het einde van de dag gaat het toch om iemand zijn gezondheid. Een soa is gewoon een aandoening die je over kunt dragen. Wist jij dat een koortslip zelfs een soa is? Dit krijg je namelijk door het herpesvirus.

De gevolgen

De gevolgen van een soa verschillen enorm per soa en hoelang je het bij je draagt. Wanneer je een soa snel behandelt, heeft dit vaak geen grote gevolgen. Maar als je er langer mee loopt, waarschijnlijk zonder dat je dit doorhebt, kan het toch ernstige gevolgen met zich meebrengen. Onbehandelde syfilisinfectie kan bijvoorbeeld schade aanbrengen aan de organen. Daarnaast hebben vrouwen met chlamydia of gonorroe een grotere kans op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De kans hierop wordt groter als je het virus langer bij je draagt. Daarnaast kan een soa erg gevaarlijk zijn voor een zwangere vrouw, omdat het virus gevolgen kan hebben op de ongeboren baby. Denk aan een vroegtijdige abortus of een oogbindvlies-, keel- of longontsteking bij het kind. 

Belang van testen en melden

Nu je de mogelijke gevolgen van een soa hebt gelezen en gelezen hebt dat je je niet hoeft te schamen voor een soa, kun je wel invullen dat het belangrijk is dat je anderen laat weten als je positief hebt getest op een soa. Iedereen met wie je de afgelopen zes maanden onveilige seks hebt gehad, moet je inlichten. Als je het alsnog ongemakkelijk vindt, kun je anderen ook anoniem inlichten. Zo komen ze er niet achter dat het via jou komt, maar kunnen ze wel zelf bepalen om naar een Soatest Amsterdam te gaan. Zelf zou jij het ook fijn vinden om te weten!

Twijfel jij? Heb je klachten? Of wil je gewoon zeker zijn van je zaak? Aarzel niet en doe online een soa check!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.