Skip to main content

De Amsterdamse huizenmarkt

De huizenmarkt in Amsterdam staat helaas niet bekend om haar goedkope prijzen voor kamers en huizen. Elke student die in Amsterdam op kamers wil weet hoe moeilijk het is om voor een reële prijs een fijne kamer te vinden. De gemiddelde huurprijs van een kamer ligt namelijk rond de 500 euro per maand. Dit is beduidend hoger dan de gemiddelde huurprijs in Nederland. Maar hoe komt het nou dat deze prijzen zo hoog liggen?

Werking huizenmarkt 

Studeren in Amsterdam is razend populair. Het is dan ook een van de grootste studentensteden van Nederland. In 2018 telde Amsterdam 107.800 studenten verdeeld over de 450 opleidingen die de stad biedt. Al deze studenten moeten natuurlijk ook ergens wonen, maar waar? Doordat er zoveel studenten in de stad studeren en ook willen wonen, is er een tekort aan woningen. Niet alleen voor studenten, maar ook voor andere woningzoekers. Hierdoor stijgen de prijzen binnen de huizenmarkt voor kamers en huizen enorm.

Investeren in woningen

Elke maand minimaal 500 euro voor je huur betalen is natuurlijk niet ideaal. Maar als je uit huis wil kun je bijna niet anders. Het leenstelsel helpt ons hierbij al een handje. Geld lenen kost geld, dat wel, maar je moet het natuurlijk ook zien als een investering in een leuk studentenleven. Er is ook een andere populaire manier van investeren. Vaak investeren ouders van studenten of andere beleggers in een huis of pand in Amsterdam waar studenten vervolgens intrekken. Het voordeel hierbij is dat zij zo winst maken op een pand. Het risico waar investeerders vervolgens tegenaan denken te lopen is dat zij niet meer van het pand afkomen. Omdat het niet wordt verkocht of doordat er nog huurders inzitten. Maar je pand verkopen gaat heel gemakkelijk door het door te verkopen aan derden, zelfs als er nog huurders in het pand zitten.

Hetzelfde geldt voor huizen. Doordat de huizenmarkt in Amsterdam zo populair is, hoef je je geen zorgen te maken over het kwijtraken van je huis. Je huis snel verkopen door het inschakelen van een makelaar even achterwege laten is daarbij de truc. Hierdoor bespaar je extra kosten en maak je meer winst op je huis. 

Zoektips 

Ondanks dat de huizenmarkt in Amsterdam niet even aangenaam is, zijn er dus wel veel verschillende manieren om aan een woning te komen. Ben je van plan om binnenkort naar Amsterdam te verhuizen? Begin dan op tijd met het zoeken naar een kamer. Schrijf je in voor verschillende sites die kamers aanbieden, schakel Facebook in of peil eens bij je ouders of zij interesse hebben in investeren. Daarnaast zijn er nog vele andere zoektips die je kunnen helpen bij het vinden van een kamer in Amsterdam!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.