Skip to main content

Bijna afgestudeerd: solliciteren

Eindelijk… Je hebt je diploma! Gefeliciteerd! Of misschien ben je bijna klaar... Studeren is nu (bijna) verleden tijd. Tenzij je nog een opleiding wil gaan volgen. Het echte ‘volwassen’ leven gaat nu pas echt beginnen. Een (vaste) baan hoort bij dat leven en het zoeken is nou eenmaal lastig voor iedereen. Voor degenen die willen werken, hebben we tips voor het solliciteren.

1. Update je cv

Misschien heb je tijdens je studententijd je cv niet meer aangepast. Je hebt inmiddels ook stage(s) gelopen en bijbanen gehad. Zet deze informatie dus ook op je cv. Wil je je cv helemaal aanpassen? Dat kan! We hebben tips voor je hoe je een goed cv kan maken. Misschien heb je in de tussentijd ook meer competenties ontwikkeld en nieuwe vaardigheden geleerd. Zet deze ook op je cv.

2. Online imago

Tegenwoordig gebeurt alles online. Je zoekt je vacatures op het internet en je reageert ook via internet op de vacatures. Veel bedrijven zoeken een sollicitant online op voordat ze diegene uitnodigen. Zorg er dus voor dat je geen gênante foto’s uit je studententijd openbaar op Facebook hebt staan! LinkedIn is erg belangrijk voor bedrijven. Maak dus een account aan of update je profiel als je al een account hebt.

3. Netwerken

Een effectieve manier om een baan te zoeken, is netwerken. Maak gebruik van je eigen (online) netwerk. Zet bijvoorbeeld op Facebook en/of LinkedIn dat je een baan zoekt. Vooral op LinkedIn wordt dit vaak gedaan en het helpt echt. Je kan ook naar een netwerkborrel gaan. Er worden vaak dit soort borrels georganiseerd. Ook speciaal voor mensen die net zijn afgestudeerd.

4. Blijven solliciteren

Zoals eerder gezegd: solliciteren is nu eenmaal lastig. Maar je moet blijven solliciteren op vacatures. Je kan bijvoorbeeld een doel voor jezelf opstellen. Dat je bijvoorbeeld op drie of vijf vacatures per dag reageert. Voor een starter is het al helemaal lastig, omdat bedrijven graag mensen met ervaring willen. Geef niet op! Pas elke sollicitatiebrief aan aan de functie, dus stuur geen standaardbrieven (met fouten) naar elk bedrijf.

Lukt het solliciteren niet?

Maakt niet uit! In de tussentijd kan je natuurlijk veel meer dingen doen. Maak een online portfolio. Eerder zei ik al dat alles tegenwoordig online gebeurt. Met een online portfolio kan je jouw werk laten zien aan bedrijven. Je maakt bijvoorbeeld een website waar mensen jouw werk kunnen vinden.

Je kan ook kijken of je een traineeship kan volgen. Bedrijven bieden traineeships aan om starters de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen in een bedrijf. Je gaat dan meewerken aan verschillende projecten op diverse afdelingen. Het is een combinatie van leren en werken. Je krijgt een duidelijk beeld van het bedrijf en ook inzicht in je eigen capaciteiten. Het salaris verschilt niet veel van de normale startersfunctie. Het verschilt natuurlijk per bedrijf.

In de tussentijd kan je natuurlijk ook wel wat rust gebruiken… Studeren was natuurlijk al echt een zware klus. Ga dus lekker (lang) op vakantie! Lekker een stedentripje met vrienden of rondreizen door Azië, Australië of Amerika. Of je kan natuurlijk ook dicht bij huis blijven en heel Nederland verkennen!

We hopen dat je iets hebt aan onze tips! Heb je zelf ook tips die we niet hebben benoemd? Let us know! Stuur een mailtje naar: redactie@studentensteden.nl. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.