Skip to main content

Belasting terugvragen doe je zo

De Belastingdienst: leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Iedereen moet over hun inkomen of uitkering belasting betalen. Verdien je onder een bepaalde grens, dan kan je dat geld terug krijgen. Heel lekker natuurlijk, maar je moet het wel eventjes doen. Vanaf 1 maart kun je weer belastingaangifte doen. Hoe je dat doet? Ik geef je een snelcursus.

1. Verzamel je gegevens

Als je een bijbaantje hebt naast je studie, moet je ook je belastingaangifte doen. Je kunt vanaf maart ongeveer je jaaropgaaf van je baas verwachten, deze heb je nodig om je gegevens te checken. Daarnaast heb je je burgerservicenummer nodig, dat vind je op je paspoort, identiteitsbewijs of je rijbewijs. Als je reiskosten hebt gemaakt, voor bijvoorbeeld stage die je niet vergoed krijgt, dan moet je die gegevens er ook even bij pakken.

2. Inloggen bij de Belastingdienst

Je logt in via www.belastingdienst.nl met je DigiD. Heb je nog geen DigiD, dan moet je die eerst aanvragen voordat je je belastingaangifte kunt doen. Als je bent ingelogd, dan kun je kiezen voor verschillende jaren. Klik hier op Belastingjaar 2018, want dat is het jaar waar je je belastingaangifte gaat doen. 

3. Volg de stappen

De Belastingdienst weet heel veel van je, en daarom hebben ze al je gegevens al ingevuld. Aan jou de taak om te controleren of alles klopt. Vaak klopt het allemaal, maar kijk toch goed. Staan er geen gegevens en cijfers ingevuld? Dan kun je deze gegevens vinden op je jaaropgaaf! Vul ze in en ga verder met de stappen.

4. Bijzonderheden

Heb je bijvoorbeeld een (auto-immuun)ziekte, dan zou je recht kunnen hebben op een tegemoetkoming. Je kunt dit vinden onder ziektekosten, die je aan moet vinken. Weet je niet of je recht hebt op een tegemoetkoming? Dan kun je kijken naar het overzicht zorgkosten op de website.

5. Ondertekenen en versturen

Heb je alle stappen gedaan, heb je alles gecontroleerd én klopt het? Dan kun je je aangifte ondertekenen en versturen. Het ondertekenen gaat heel gemakkelijk, gewoon met je DigiD! 

Belastingaangifte doen over eerdere jaren

Heb je nog nooit je belastingaangifte gedaan, maar werk je wel al een aantal jaar naast je studie? Dan kun je tot vijf jaar terug je belastingaangifte doen. Dit gaat op precies dezelfde manier als hierboven is beschreven. Je hebt hiervoor wel de jaaropgaven nodig van die andere jaren. 

Doe je je belastingaangifte vóór 1 april, dan krijg je het geld dat je terugkrijgt voor de eerste helft van juli. De deadline van je belastingaangifte is vóór 1 mei, dus houd dat in de gaten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.