Skip to main content

Begin beter voorbereid aan je tentamens en voorkom stress

Examens; niet bepaald de meest ontspannen activiteiten die studenten moeten uitvoeren. Elke student moet eraan geloven; het eindexamen. De druk die een tentamen of examen met zich mee kan brengen zorgt vaak voor spanning en stress, maar met een goede en gedegen voorbereiding hoeft het helemaal niet zo stressvol te zijn. Lees hieronder de tips en trucs om je tentamen of examen in één dag te leren. Maak gebruik van voorbeeld examens, samenvattingen, scan en structureer en leer op de juiste manier. En niet te vergeten: het examens oefenen mag niet ontbreken in je voorbereiding.

Hoe leer je in één dag een examen?

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is zeker mogelijk om binnen één dag te leren voor je examens. Hoewel het natuurlijk niet de meest ideale manier is, scheelt het je veel stress en angst bij het ingaan van je examens. Uiteraard is het verstandiger om eerder te beginnen, maar die mogelijkheid is er niet altijd en soms heb je je gewoon vergist in de tijd die je nodig hebt om je examen te leren of is de hoeveelheid stof wat meer dan je had verwacht. Het is in dat geval belangrijk dat je je realiseert dat je niet alles kan weten. Je kan de examenstof daarom het beste scannen en structuren. Daarmee kan je de primaire en secundaire zaken onderscheiden en kan je verbanden aanleggen tussen de begrippen. Verder kan je je op je examen voorbereiden door op de juiste manier te leren. Het maakt namelijk verschil of je open vragen moet beantwoorden of gesloten vragen. Verder is de kracht van herhaling ook hier aanwezig. Dus leer die powerpoints, maak voorbeeld examens en begin met examens te oefenen. Want oefenen, oefenen en oefenen is nog steeds de meest effectieve manier om je voor te bereiden. Slaap is natuurlijk ook een manier om je minder stressvol te voelen en met een geruster hart het examen in te gaan.

Veel examens oefenen

Het is al even benoemd, maar examens oefenen zorgt voor een gedegen voorbereiding op je examen. Je weet op deze manier welk type vragen er worden gesteld, wat de voorbeeld antwoorden zijn en hoe je de vragen moet benaderen. Het examens oefenen laat je ervaren hoe het is om een examen te maken, maar dan zonder tijdsdruk en in je eigen ontspannen omgeving. Je leert met het examens oefenen welke onderwerpen er regelmatig aan bod komen, welke thema's er worden behandeld en hoe de examens in moeilijkheid zijn opgebouwd. Alle vakken hebben voorbeeld examens, dus je kunt alle examens oefenen.

Kortom, er zijn veel manieren om je voor te bereiden op je examens. Je kunt samenvattingen leren, je examenstof scannen en structuren en heel belangrijk; het oefenen van examens. Door deze trucs toe te passen kan je al binnen één dag de examenstof in je hoofd hebben. Het is natuurlijk handiger om op tijd te beginnen met leren, maar dat lukt niet altijd. Zeker niet in de hectische periode van de eindexamens.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.