Skip to main content

Alles wat je moet weten voordat je gaat studeren!

Wil je in september beginnen met studeren? Superleuk! Maar heb je ook van tevoren de belangrijke zaken gecheckt? Kan je bijvoorbeeld met jouw mbo-diploma naar een hogeschool? Wat moet je betalen aan collegegeld? Wij hebben een paar belangrijke aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet.

1. Bekostigd en niet-bekostigd onderwijs

Als je gaat studeren, dan kan je kiezen tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs. Bekostigd onderwijs wil zeggen dat de overheid de kennisinstellingen betaalt om te zorgen voor de opleidingen. De overheid controleert de opleidingen en keurt de opleidingen dan goed. Scholen zoals Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Haagse Hogeschool, Avans Hogeschool en Hogeschool Rotterdam zijn voorbeelden van bekostigde onderwijsinstellingen.

Bij een niet-bekostigd (particulier) onderwijs krijgt een kennisinstelling geen geld van de overheid. De overheid controleert en keurt de opleidingen wel goed. Kennisinstellingen zoals LOI, NCOI, Hogeschool Tio en Hogeschool NTI zijn voorbeelden van particuliere scholen. Voor opleidingen aan particuliere scholen krijg je ook geen studiefinanciering. Het collegegeld verschilt ook per kennisinstelling en kan hoger zijn dat het wettelijk bedrag.

2. Overstappen van mbo naar hbo

Als je klaar bent met je mbo, dan kan je verder studeren aan het hoger onderwijs. Met een niveau 4 mbo-diploma kan je makkelijk overstappen. Heb je geen niveau 4 diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kan je een toelatingsonderzoek laten doen. Op deze manier kan je alsnog doorstromen naar het hbo.
Als mbo’er heb je vaak al voordelen als je aan een hbo-opleiding begint. Je bent sowieso al gewend om in projectgroepen te werken, je kent sommige termen uit het vakgebied al en je hebt al praktijkervaring omdat je al stage hebt gelopen. Je hebt ook gelijk ervaring met het zoeken naar een stageplek en je weet dus goed dat je op tijd moet beginnen met het zoeken naar een stageplek ;). Lees onze pagina ‘’overstappen van mbo naar hbo’’ voor meer belangrijk informatie en tips!

3. Propedeuse

In het eerste jaar van je bacheloropleiding is jouw propedeuse erg belangrijk. Een propedeuse is een certificaat dat eigenlijk bewijst dat je het niveau van de opleiding aan kan. Als je je ‘’P’’ in een keer haalt, dan kan je daarmee ook doorstromen naar de universiteit. In je eerste jaar krijg je natuurlijk allerlei tentamens, projecten en verslagen. Hiervoor krijg je allemaal studiepunten. En als je ze allemaal in jouw eerste jaar haalt, dan heb jij je propedeuse gehaald!

4. Verschil tussen bachelor en master

Een hbo-bachelor is vaak breder en algemener dan een masteropleiding. Een hbo-bachelor duurt meestal vier jaar. Een hbo-opleiding is vaak praktijkgericht. Er zijn niet veel hbo-masteropleidingen. Hierdoor moet je vaak een masteropleidingen aan de universiteit volgen. Een opleiding aan de universiteit richt zich meer op het wetenschappelijk onderzoek. Ook op de universiteit heb je een verschil tussen een bachelor en master. Het verschil zit hem vooral in de inhoud en de graad die je behaalt. Tijdens een bacheloropleiding krijg je meer algemene vakken en als je een master kiest, dan ga je je echt specialiseren. Lees onze pagina ‘’Verschil tussen bachelor en master’’ voor meer informatie.

5. Studentenverenigingen

Als je gaat studeren, dan kan je lid worden van een studentenvereniging. Je hebt verschillende verenigingen: sport-, gezelligheids-, religieuze en overige studentenverenigingen. Je moet kijken welke goed bij jou past zodat jij een leuke tijd kan beleven! Als je bang bent voor ontgroeningen, don’t worry! Niet elke vereniging doet aan ontgroeningen. Een studentenvereniging is ook goed om ervaring op te doen met evenementen en activiteiten organiseren. Staat erg goed op je cv ;)! En je maakt natuurlijk veel vrienden! We hebben nog een blog voor je met de voor- en nadelen van lid worden van een vereniging.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.