Skip to main content

Alles over een alcohol- of drugsverslaving tijdens je studie

Van een pilletje op een festival of van net wat te veel alcoholische drankjes op een zaterdagavond kijken de meeste studenten niet meer op. Het kan dan ook geen kwaad om een aantal dingen op een verantwoordelijke manier uit te proberen in je studententijd. Bij veel studentenverenigingen is het zelfs vaak de norm om ook doordeweeks regelmatig te drinken en je zal niet de enige student zijn die nieuwsgierig is naar drugs. Echter moet je je wel altijd blijven realiseren dat alcohol en drugs hele verslavende middelen kunnen zijn. Ook al is de grens in het studentenleven misschien wat onduidelijk, het is wel heel belangrijk om een bepaalde grens niet te overschrijden: een verslaving. 

Een alcohol- of drugsverslaving 

Een student drinkt gemiddeld zo’n 10 tot 20 glazen alcohol per week. Ook drugs zijn op veel studentenfeestjes niet meer weg te denken. Misschien heb je wel eens iemand horen zeggen dat je een alcoholist bent als je als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt en als man meer dan 21 glazen per week. Herken jij jezelf daarin? Het belangrijkste om voor jezelf na te gaan is of je echt sterk verlangt naar alcohol of drugs, en dan bedoelen we niet alleen op feestjes. Wanneer je geestelijk en lichamelijk afhankelijk bent van alcohol of drugs moet je actie gaan ondernemen. Als student is het soms moeilijk te onderscheiden of je echt een verslaving hebt ontwikkeld of dat je gewoon een wild studentenleven aan het leiden bent. Om je hiermee te helpen kun je onderstaande kenmerken van een verslaving eens doornemen. 

  • Je wil heel graag minderen in alcohol of drugs, maar het lukt je gewoon echt niet. De ochtend na een feestje heb je telkens weer spijt dat je toch hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, terwijl je dit eigenlijk niet wilde. 
  • Je doet veel moeite om aan alcohol of drugs te komen. Ook op plekken waar dit niet de normale gang van zaken is, doe jij alsnog je best om op de één of andere manier aan je middelen te komen.
  • Je liegt wel eens over je alcohol- of drugsgebruik. Misschien weet je niet of het komt door schaamte of door gemak, maar je vind het fijner om dit niet te delen. 
  • Je voelt je vaak een beetje down. En als je dit ervaart, heb je zin om alcohol of drugs erbij te pakken. 
  • Wanneer je te lang geen alcohol of drugs gebruikt hebt, krijg je gekke lichamelijke klachten. Hierbij kun je denken aan trillen of zweten. 
  • Je school- en werkprestaties zijn in de periode dat jij meer begon met drinken en/of drugs gebruiken sterk verminderd. 

Herken jij jezelf in één of meer van deze kenmerken? Dan is het aanbevolen om eens contact op te nemen met Afkickkliniek Amsterdam. Zij kunnen jou persoonlijk verder helpen. 

Afkicken in Amsterdam

Wanneer je denkt dat je een verslaving hebt gecreëerd aan alcohol, drugs of iets anders, moet je hiervan afkicken. Het doel van afkicken is het volledig stoppen van jouw verslavende gewoonte. Hiervoor wordt een persoonlijk plan opgesteld zodat je niet alleen tegen jouw verslaving hoeft te vechten. Hobbels op de weg zoals afkickverschijnselen en sociale druk worden tijdens een afkicktraject geminimaliseerd door een veilige plek te creëren en eventuele medicijnen tegen het trillen of zweten. Een detox is een fijne manier om af te kicken. Alle giftige stoffen worden uit je lichaam verwijderd onder medische begeleiding. Woon je in de buurt van Amsterdam maar vind je dat geen fijne omgeving om af te kicken? Dat is erg begrijpelijk! Wellicht schaam je je voor je verslaving of word jij erg beïnvloed door je omgeving. Ga dan op zoek naar een Detox kliniek Nederland waar jij wel in Amsterdam een intake gesprek kunt voeren, maar je daarna bijvoorbeeld in het mooie Limburg in alle rust je traject mag volgen*. 

Hopelijk ben jij op deze manier genoeg geïnformeerd over alcohol- en/of drugsverslavingen in je studententijd. Ervaar jij hier zelf problemen mee of twijfel je ergens over? Onthoud dat het niks is om je voor te schamen en je zeker alle hulp mag vragen en aannemen. 

* Een directe opname voor een detox en/of afkick traject is niet altijd mogelijk, in dat geval kom je op een wachtlijst

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.