Skip to main content

Aanmelden bij studentenvereniging: doen of niet doen?

Studentenverenigingen staan helaas vaak slecht in het nieuws, terwijl het veel goede en leuke dingen kan brengen. In deze blog lees je de voor- en nadelen van het lid worden bij een studentenvereniging.

Voordelen

Lid zijn bij een studentenvereniging heeft vele voordelen, zoals:

Verbreden van je netwerk

Je leert bij een studentenvereniging veel nieuwe mensen kennen. Op je opleiding leer je ook mensen kennen, maar dit zijn meestal mensen van dezelfde opleiding. Bij een studentenvereniging zitten studenten van verschillende studies. Hierdoor zijn deze mensen waardevol voor je studie.

Vrienden maken

Bij een studentenvereniging kan je vrienden voor het leven maken. Er worden vaak veel borrels en feestjes georganiseerd waar je veel mensen tegenkomt. Ook worden er bij veel studentenvereniging etentjes bij verschillende leden georganiseerd. Door deze activiteiten leer je elkaar beter kennen. Een ontgroening kan ook zorgen voor het ontstaan van lange en goede vriendschappen.

Nadelen

Veel tijd
Een studentenvereniging kan veel tijd in beslag nemen. Natuurlijk mag je zelf bepalen hoeveel tijd je investeert, maar the fear of missing out kan ervoor zorgen dat je toch gaat. Dit kan er tot leiden dat je te vaak bij de studentenvereniging bent en te weinig tijd in je studie investeert. Zorg er daarom voor dat je een goede planning hebt en je eigen prioriteiten goed stelt.

Te beperkte wereld

Het deel zijn van een studentenvereniging kan ervoor zorgen dat je alleen nog met leden van de studentenvereniging omgaat. Als dit gebeurd wordt je wereld erg beperkt. Dit kan ertoe leiden dat je minder open minded wordt en kan er groepsdenken ontstaan. Dat houdt in dat je gelooft wat de groep gelooft. Daarom is het belangrijk om ook nog een sociaal leven naast je studentenvereniging te hebben.

Te veel alcohol gebruik

Bij sommige studentenverenigingen wordt er veel alcohol gebruikt. Dit is niet bij elke studentenvereniging zo. Als je te vaak en veel drinkt is dit niet gezond en kan het voor slechte studieresultaten leiden. Ook is het voor je mentale gezondheid niet goed. Houd dit daarom in de gaten als er vaak alcohol wordt geschonken bij je studentenvereniging. Maak richtlijnen voor jezelf en houd je hieraan. Vind je dat lastig? Vraag dan om hulp.

Aanmelden tijdens het eerste jaar versus in een hoger jaar

Een groot voordeel van het aanmelden bij een studentenvereniging is dat je dan tegelijkertijd met een grote groep eerstejaars lid wordt. Hierdoor leer je elkaar goed kennen. Als je pas later lid wordt kan het lastiger zijn om je verbonden te voelen, omdat de andere leden elkaar al goed kennen. Dit verschilt wel per persoon en de groep. De ene persoon mengt zich makkelijk in een groep dan een ander. En de ene groep is meer gesloten dan de ander. Als jij je tijdens het eerste jaar wilt focussen op je studie is het verstandiger om pas later lid te worden. Een studentenvereniging kan namelijk veel tijd innemen. Als je weet dat je wat meer moeite hebt met studeren kan je daarom beter het eerste jaar voldoende tijd in je studie stoppen. Dan heb je daarna meer ruimte voor een studentenvereniging. 

Wil je je toch graag aanmelden bij een studentenvereniging? Check dan onze pagina met alle studentenverenigingen in Amsterdam!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.