Skip to main content

A tot Z: de gids naar je perfecte kamer

Ben jij net klaar met je eindexamens of sta je op het punt om je mbo diploma in ontvangst te nemen? Ben jij ingeschreven voor een vervolg studie op het hbo en ga jij naar de hogeschool of uni vanaf jouw ouders met het openbaar vervoer, of ga je op kamers? Als jij op kamers gaat, dan is deze blog voor jou! Want de wereld van een fijne kamer vinden in je nieuwe stad kan soms frustrerend zijn. Wij hebben hier al heel veel artikelen over geschreven, dus om het voor jou makkelijker te maken hebben we het overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet. Lees je mee?

Stap 1: Het vinden van een kamer

Het aller-, allereerste wat je te doen staat als je een kamer wilt, is daadwerkelijk op zoek gaan naar een kamer. Hoe? Met deze zoektips vind je binnen no time een kamer

Je kunt er ook voor kiezen om anti-kraak te gaan wonen. We vertellen je hier wat het precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn van antikraak wonen!

Stap 2: Reageren op kamers

Je bent helaas niet de enige student die een kamer wilt in jouw studentenstad, maar dat betekent niet dat je geen kans hebt. Hier geven we tips om te reageren op studentenkamers. Bij veel studentenhuizen wordt er een hospiteeravond georganiseerd. Op een hospiteeravond worden uit alle aanmeldingen voor de kamer een groepje mensen geselecteerd op basis van hun informatie. Dit wordt altijd gedaan door de mensen die in het studentenhuis wonen, zij moeten namelijk met jou samenwonen. Een hospiteeravond is de uitgelezen kans om jou van je goede kant te laten zien, maar jij kunt dan ook kijken of het huis en de andere studenten wel jouw types zijn. Heb je nog nooit gehospiteerd? Onze blogger Nienke werd uitgenodigd voor een hospiteeravond in Den Haag en geeft jou haar tips

Hospiteren klinkt misschien een beetje eng, maar het is ook erg leuk! Hier lees je nog wat tips voor het hospiteren.

Stap 3: En dan heb je opeens een kamer!

Woohoo, je hebt een kamer! Gefeliciteerd! Voordat je daar gaat wonen zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Die zijn als volgt:

Adres wijzigen: Als jij aan de andere kant van het land gaat wonen, dan heb je geen zin om steeds jouw post bij je ouders op te halen. Schrijf je dus in bij de nieuwe gemeente op jouw nieuwe adres, doe je dit niet dan maak je kans op een boete! Je kunt dit vaak gewoon doen op de website van jouw eigen gemeente.

Inboedelverzekering: Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen die los staan in jouw huis. Er kan brand ontstaan waardoor je je spullen kwijtraakt, die worden dan vervangen met het geld uit jouw inboedelverzekering. Maar als je in een groot studentenhuis woont, lopen er dagelijks nogal wat mensen in en uit dus zou het helaas kunnen voorkomen dat er iets wordt gestolen. Als je een inboedelverzekering hebt wordt dat (vaak) ook vergoedt. Lees de voorwaarden van jouw verzekeraar altijd goed door. Soms wordt diefstal namelijk niet vergoed als jij je deur niet op slot had.

Geldzaken: Het is belangrijk dat jij je geldzaken goed in orde hebt, want vanaf nu heb je maandelijks vaste lasten die je toch echt zal moeten betalen. Zo niet, dan hangen daar altijd consequenties aan. Vind je geld een saai onderwerp of vind je het toch wat lastig om overzicht in jouw geld te krijgen? Wij vertellen je hoe je een begroting maakt, super handig!

Stap 4: Heb jij recht op toeslagen?

Je bent nu eigenaar van een kamer, hoe tof is dat! Je weet inmiddels ook wel dat het op-jezelf-wonende-leven behoorlijk wat geld kost. Maar wist jij dat jij misschien kans hebt op huurtoeslag? We hebben op onze website een pagina waar we alles vertellen over huurtoeslag

Stap 5: Gezondheidszorg in een nieuwe stad

We kunnen ons voorstellen dat als de reistijd tussen jou en je ouders ongeveer een uur is, dat het veel moeite lijkt om over te stappen van huisarts en tandarts. Je bent immers binnen een uur bij de huisarts als het moet. Maar wat als jij een keer in het donker van de trap valt en je eigenlijk direct naar de Eerste Hulp moet? Dan is het verstandiger als het allemaal een beetje in de buurt zit. Hier lees je alles over gezondheidszorg in de buurt van jouw studentenstad!

Wil je nu direct beginnen met het zoeken van een kamer? Via onze website kun je ook kamers vinden van o.a. Kamernet!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.