Skip to main content

5 tips om een essay te schrijven

Op de uni wordt je er mee doodgegooid en ook op de hogeschool is het geen vreemde: het essay. Het essay bestaat uit een inleiding, middenstuk en slot. Ook al klinkt dit makkelijk, het kan toch lastig zijn om dit op papier te zetten. Wij zetten daarom vijf tips voor jou op een rij om een uitmuntend essay te schrijven.

1. Verdiep je in het onderwerp

Het is belangrijk om je eerst in te lezen in het onderwerp. Op deze manier hoef je tijdens het schrijven niet steeds informatie op te zoeken. Dit werkt dus een stuk sneller. Gebruik hiervoor verschillende bronnen. Dan leer je het onderwerp vanuit verschillende perspectieven kennen.

2. Maak eerst een outline

Veel studenten denken dat het sneller gaat om meteen te beginnen met schrijven. Het tegenovergestelde is echter waar. Je geeft in de outline structuur aan jouw essay. Je schrijft bijvoorbeeld in steekwoorden wat er in de inleiding, het middenstuk en slot komt te staan. Op deze manier houd je overzicht en verloopt het schrijven vlekkeloos.

3. Schrijf de inleiding als laatst

Het is het beste om de inleiding pas te schrijven als de rest van je essay al klaar is. Dan weet je namelijk pas wat er écht in het middenstuk en de conclusie staat!

4. Let op je woordkeuze

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl waarbij je vaak dezelfde woorden gebruikt. Probeer dit te vermijden door bijvoorbeeld synoniemen op te zoeken. Je kunt achteraf checken of je niet te vaak dezelfde woorden hebt gebruikt via de zoekoptie van Word.

5. Laat jezelf zien

In een essay staat jouw mening centraal. Laat deze daarom ook echt zien! Pas wel op met het gebruik van ‘ik’. Wanneer je dit teveel gebruikt, kan het namelijk egocentrisch overkomen.
 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.