Skip to main content

18 jaar geworden? 8 dingen die je moet regelen!

Je 18e verjaardag, je kijkt er misschien al een hele tijd naar uit. Je mag vanaf deze leeftijd in Nederland legaal alcohol kopen, naar clubs, barren en feestjes die 18+ zijn, autorijden (mits je je rijbewijs al gehaald hebt) en je bent officieel volwassen. Toch zijn er een aantal praktische zaken die jij ook moet regelen als je 18 jaar bent geworden. Denk bijvoorbeeld aan een ID-kaart aanvragen en je eigen zorgverzekering regelen. In deze blog vind je 8 zaken die je moet gaan regelen als je 18 jaar bent geworden. 

1. ID-kaart en DigiD

De kans bestaat dat jij al een geldige ID-kaart hebt, omdat je deze vanaf je 14e in Nederland al verplicht moet hebben. Alleen heb jij misschien nog geen online DigiD account aangemaakt. Met een DigiD account kun je al jouw online zaken regelen met de overheid. Je kan op een hele veilige manier inloggen en je keuzes en gegevens blijven veilig bewaard. Binnen drie werkdagen na de aanvraag krijg je een brief thuis gestuurd met de inloggegevens en instructies. 

2. Studiefinanciering aanvragen 

Als je op het hbo of de universiteit studeert, heb jij recht op studiefinanciering vanaf het moment dat jouw studie begint. Als je mbo studeert, krijg je pas studiefinanciering in het kwartaal nadat je 18 jaar bent geworden. Dus als jij 18 jaar bent geworden en je studeert mbo, snel je studiefinanciering aanvragen! Anders loop je onnodig geld mis. Je kunt je studiefinanciering gemakkelijk online aanvragen via DUO. 

3. Zorgverzekering afsluiten

Toen je nog geen 18 was, kon je gewoon meeliften met de zorgverzekering van je ouders. Vanaf je 18e kan dit helaas niet meer. Het is in Nederland wettelijk verplicht om binnen een maand na je 18e verjaardag een eigen zorgverzekering afgesloten te hebben. Zorg er dus voor dat je dit op tijd geregeld hebt!

4. Vraag een zorgtoeslag aan

Je eigen zorgverzekering kent niet alleen maar nadelen. Als je een zorgverzekering hebt, 18 jaar bent en minder dan €38.520 verdiend per jaar, heb jij recht op een zorgtoeslag. Zorg dat je deze zelf aanvraagt. 

5. Maak een keuze of je orgaandonor wil zijn

Vanaf je 18e kom je automatisch in het donorregister te staan, behalve als je aangeeft dat je liever geen orgaandonor wil zijn. Maar dan moet je deze keuze dus wel maken. Tijd dus om hier goed over na te denken en eventueel je keuze door te geven!

6. Check de rekeningen op je bank

Veel jongeren hebben een speciale jongerenrekening bij hun bank, die verandert op het moment dat ze 18 jaar zijn geworden. Het kan zo zijn dat je nu bijvoorbeeld in de min mag staan of dat je meer geld moet betalen voor je rekening. Zorg ervoor dat je dit uitzoekt en je niet tegen verassingen aanloopt. 

7. Verdiep je in de politiek

Vanaf je 18e mag jij in Nederland stemmen bij de landelijke verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Voordat je dit gaat doen, moet je natuurlijk wel weten waar je op stemt. Verdiep je hier dus goed in!

8. Bekijk overige verzekeringen

Naast de zorgverzekering kun jij als 18e jarige misschien ook wel andere verzekeringen gebruiken. Denk aan een reisverzekering als je een langere tijd wil reizen of een inboedelverzekering als je op jezelf gaat wonen.

Hopelijk ben jij op deze manier goed genoeg geïnformeerd over alle zaken die jij moet regelen na jouw 18e verjaardag. Verder moet je deze leeftijd natuurlijk ook goed vieren met een goed verjaardagsfeestje!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.