Skip to main content

1 februari regeling: collegegeld terug

Ben je aan een studie begonnen die toch niet helemaal bij je past? Wat balen! Maar het is goed om dit al vroeg in het collegejaar te merken, want nu kun je nog in aanmerking komen voor de 1 februari regeling!

Wat is de 1 februari regeling?

Wanneer je overweegt om te stoppen met je studie, is het natuurlijk heel erg balen. Maar vroeg ontdekken dat deze studie niet bij je past, heeft ook voordelen. Zeker financieel gezien, want misschien kom je in aanmerking voor de 1 februari regeling van DUO. Deze regeling zorgt ervoor dat je de aanvullende beurs en het reisproduct niet hoeft terug te betalen als je vóór 1 februari gestopt bent met je studie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent dit studiejaar voor het eerst begonnen met een mbo 3-, mbo 4-,  hbo- of wo-opleiding
  • Je krijgt voor het eerst studiefinanciering
  • Je hebt vóór 1 februari je studiefinanciering stopgezet
  • Je vraagt dit collegejaar niet opnieuw studiefinanciering aan

Op Mijn DUO kun je de studiefinanciering en het reisproduct stopzetten. Schrik niet als het bedrag nog lange tijd als schuld blijft staan: het bericht van het vervallen van de schuld komt pas een jaar later, rond januari. Geleend geld moet je natuurlijk wel altijd terugbetalen. Ook tellen de gebruikte maanden studiefinanciering mee bij het totaal aantal maanden dat je recht hebt op studiefinanciering. 

Maar hoe zit het met teruggave collegegeld bij de 1 februari regeling?

De 1 februari regeling van DUO staat los van de eventuele teruggave van het collegegeld. Dit zijn twee verschillende dingen. Veel onderwijsinstellingen hebben een regeling waarbij studenten een deel van hun collegegeld terug kunnen krijgen als ze zich tijdens een lopend studiejaar uitschrijven. Als je besluit te stoppen met je opleiding, is het verstandig om bij je eigen onderwijsinstelling na te gaan of je recht hebt op een gedeeltelijke terugbetaling van je collegegeld. Hiervoor kun je ook altijd bij je studieadviseur terecht. Hij of zij kan je precies vertellen wat je moet doen om in aanmerking te komen voor restitutie.

Vaak krijg je per maand dat je voortijdig bent uitgeschreven 1/12e deel van het collegegeld terug. Voor de maanden juli en augustus geldt dit overigens niet: het collegejaar zit er dan immers al zo goed als op. Ook voor pre-masters gelden er soms andere regels. Zij betalen vaak geen collegegeld voor een heel jaar, maar een vastgesteld bedrag per studiepunt. Kijk voor de precieze regeling van jouw hogeschool of universiteit vooral even op hun eigen website.

Ik ben gestopt met studeren, wat nu?

Als je de knoop doorgehakt hebt, je uitgeschreven bent bij je onderwijsinstelling en op Studielink, dan heb je waarschijnlijk ineens veel vrije tijd over. Hoe verleidelijk het ook is om lekker te gaan luieren, het is verstandiger om deze tijd nuttig te gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld of je volgend collegejaar weer wil studeren en welke studie je dan wil doen. Tot die studie begint kan je eens kijken of er misschien een studiegerelateerde bijbaan is die aansluit bij die toekomstige studie, of in het werkveld waar je uiteindelijk terecht wilt komen. Zo gebruik je de tijd die je nu hebt om je al voor te bereiden op de studie en werkervaring op te doen in die sector.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.