Skip to main content
Tips: nieuwe laptop kopen

Een laptop is onmisbaar tijdens je studie, maar waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe laptop? Wij zochten voor je uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je een nieuwe laptop gaat kopen!

1. Goedkoop is duurkoop bij laptops

Er zijn in elke prijsklasse wel studenten laptops te vinden. De ene laptop kost maar €300, terwijl een andere misschien wel €1600 kost. Bij laptops die minder dan €300 kosten, heeft de fabrikant bezuinigd op alle onderdelen. Als je jouw laptop dus elke dag gebruikt, is zo’n goedkope laptop minder geschikt. Bij de meeste studies heb je bijna dagelijks een laptop nodig. Online college volgen, aantekeningen maken, opdrachten uitvoeren en ga zo maar door: een laptop gebruik je als student dus ook hartstikke intensief. Een wat duurdere laptop is dan vaak een betere keuze. Als je een grafische of technische opleiding doet, werk je waarschijnlijk ook nog met zwaardere programma’s. In dat geval is het dus belangrijk dat je een laptop aanschaft die dit aankan en die zijn vaak een stuk duurder, maar gaan ook langer mee. Een betrouwbare laptop voor dit soort gebruik, heb je vanaf €800. Wil je een goede laptop voor een scherpere prijs? Dan kun je ook kijken naar refurbished of gebruikte laptops. Als je deze via een betrouwbare (web)winkel koopt, kun je precies lezen wat ermee gebeurd is en zit er vaak gewoon garantie op.

2. Besturingssysteem

Er zijn verschillen besturingssystemen. Hieronder volgt een korte toelichting:

Windows

Windows is ontwikkeld door Microsoft en dit is het meest gebruikte besturingssysteem. Bijna elke fabrikant heeft laptops met dit besturingssysteem. Hierdoor heb je dus veel keuze in elke prijsklasse. Je kan bijvoorbeeld kijken naar HP, Asus of Lenovo.

OS X

OS X is het besturingssysteem dat uitsluitend door Apple wordt gebruikt. Laptops van Apple zijn best wel duur. Maar als je veel grafische programma’s gebruikt, dan is een MacBook wel handig. Ook is het een goede keuze als je verschillende Apple-producten intensief gebruikt. Je kunt deze dan aan elkaar koppelen en bestanden en documenten synchroniseren.

Chrome OS

Dit is een vrij nieuw besturingssysteem ontwikkeld door Google. Er zijn maar een paar fabrikanten die laptops verkopen met dit besturingssysteem. Zo hebben HP en Acer laptops met dit besturingssysteem, die Chromebooks worden genoemd. Deze laptops zijn vooral handig bij minder intensief gebruik en daarom minder geschikt voor de meeste studies.

3. Langdurig gebruik

Wij studenten zijn veel onderweg en ook op de hogeschool of universiteit kan je niet altijd makkelijk bij een stopcontact. Daarom is het fijn als een laptop lang zonder stroom kan. Lees vooral in de recensies of dit het geval is bij de laptop die je wil aanschaffen. Een grote accucapaciteit wil niet gelijk zeggen dat de accu lang mee kan gaan.

4. Formaat en gewicht

Het formaat van een laptop is ook best belangrijk. 13 inch is eigenlijk perfect voor de meeste studenten. Hij is groot genoeg om aantekeningen te maken en makkelijk mee te nemen. Hij past makkelijk in een rugzak of in een handtas voor de dames onder ons. Laptops met kleine schermen (10 inch) zijn handig om mee te nemen, maar misschien weer te klein om aantekeningen te maken. Laptops met een scherm van 15 of 17 inch zijn weer een stuk groter en daardoor ook zwaarder. Deze zijn soms wel prettiger als je veel grafische taken op je laptop uitvoert.

5. Aansluitingen en werkgeheugen

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk! De hoeveelheid werkgeheugen heeft bijvoorbeeld invloed op de snelheid van je laptop. Een werkgeheugen van 4GB is voldoende voor een laptop die je alleen gebruikt voor je studie. Game je veel of bewerk je foto’s en video’s? Dan heb je een werkgeheugen van 8GB nodig. Kijk ook of je genoeg aansluitingen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een usb-aansluiting of hdmi-aansluiting. Met de laatste kan je je laptop aansluiten aan de televisie.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.