Skip to main content
Telefoon abonnement voor studenten

Als student ben je vandaag de dag eigenlijk nergens zonder je telefoon. Je zet in je agenda wat je voor het volgende college moet voorbereiden, maakt een foto van de tentamenstof en de berichten in de groepsapp slepen je door dat saaie college heen. Een goede telefoon is voor jou al student dus onmisbaar. Maar hoe bepaal je nou welk abonnement het beste bij je past? En hoe zit het eigenlijk met sim only abonnementen en de BKR-registratie? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om als student zo voordelig mogelijk de beste telefoondeals te bemachtigen!

Voor- en nadelen van verschillende abonnementen

Voordat je een telefoon aanschaft is het belangrijk om in kaart te brengen wat je te besteden hebt. Wil liever maandelijks een wat groter bedrag besteden aan een abonnement in combinatie met een toestel? Of betaal je liever in één keer een wat groter bedrag voor een los toestel en neem je daar een sim only abonnement bij? Hier zetten wij de voor- en nadelen van verschillende abonnementen onder elkaar.

Voordelen abonnement met toestel

Een abonnement in combinatie met een toestel heeft zo zijn voordelen. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet:

  • Je betaalt per maand een vast bedrag. Dit bedrag is inclusief telefoon en databundel. Belangrijk is om te kijken hoeveel je per maand aan je abonnement wilt besteden. Het maandelijkse bedrag hangt onder andere af van de waarde van het toestel en de grootte van je bundel. Er zijn verschillende websites die je een overzicht van verschillende abonnementen bieden.
  • Een telefoon naar keuze: je kunt vaak zelf een toestel kiezen bij je abonnement. Hierbij heb je vaak ook de keuze uit gloednieuwe toestellen. Dit maakt het extra verleidelijk om een abonnement in combinatie met een toestel af te sluiten.
  • Als je een abonnement afsluit dan is dit meestal voor een periode van twee jaar. Als je abonnement bijna is afgelopen, kun je je abonnement verlengen of ervoor kiezen om een ander abonnement afsluiten. Vaak krijg je bij een nieuw abonnement weer de keuze om een nieuw toestel uit te kiezen. Op die manier heb je elke twee jaar een gloednieuwe telefoon.

Voordelen sim only abonnement

Bij een sim only abonnement betaal je alleen voor de bundel die je gebruikt. Een sim only abonnement heeft de volgende voordelen:

  • Een lager maandbedrag, omdat je geen maandelijkse kosten voor het toestel betaalt. Je moet dan dus wel een toestel in je bezit hebben of er los één kopen.
  • Geen BKR-registratie. Als je een abonnement met een toestel neemt, betaal je elke maand een deel van de telefoon af. Dit wordt gezien als lening, waardoor je een BKR-registratie krijgt. Dit kan van invloed zijn als je bijvoorbeeld een lening wilt afsluiten. Bij sim only heb je hier dus geen last van!  
  • Flexibel abonnement: bij de meeste providers kun je met sim only elke maand je abonnement bijstellen. Heb je een maand waarin je veel moet bellen? Dan verhoog je de belminuten gemakkelijk. Heb je veel MB's nodig? Verhoog dan je databundel. Sim only is heel flexibel en dit kan erg handig zijn.
  • Met sim only kan je bij de meeste providers elke maand je abonnement stopzetten. Op die manier kun je altijd profiteren van de scherpste deals en de mooiste aanbiedingen. Je zit meestal dus niet vast aan een tweejarig abonnement.

Goedkope aanbieders

Het is wel duidelijk dat er gigantisch veel aanbieders zijn op de telefoonmarkt, maar welke past nou het beste bij jou? Om te checken waar je als student de beste deals scoort, is het handig om wat onderzoek op het internet te doen. Omdat het aanbod zo groot is, kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Bij de meeste websites kun je alle telefoonproviders en telefoonmerken meenemen in de vergelijking. Zo kun je dus gemakkelijk het beste abonnement vinden dat aan al jouw wensen voldoet.

Telefoon laten maken

Heb je eindelijk die goede deal gevonden, laat je je telefoon vallen! Er is bijna niks zo vervelend als je (nieuwe) telefoon laten vallen en zien dat het scherm gebroken is. De grond zakt dan even onder je voeten vandaan en misschien raak je wel een beetje in paniek. Maar maak je geen zorgen, want het is eenvoudig op te lossen. In het centrum vind je tientallen winkels die je telefoon kunnen repareren. En met een beetje geluk ben je zelfs voor schade aan je telefoon verzekerd. Check daarom eerst even je verzekering. De reparatie in een winkel duurt meestal niet lang en binnen no-time kan iedereen jou weer bereiken!

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog wel met een paar vragen rondloopt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen aan Belsimpel voorgelegd en zij hebben deze voor jou beantwoord. Hopelijk staat jouw vraag ertussen!

Wat is het effect van de nieuwe registratieregels?

Sinds 1 mei 2017 krijg je een BKR-registratie als je een telefoonabonnement afsluit in combinatie met een toestel dat duurder is dan €250. Omdat je je telefoon hierbij in termijnen afbetaalt, wordt dit gezien als een lening. Klanten moeten bij een totaal kredietbedrag van boven de €250 dus een inkomenslastentoets invullen. Hierbij wordt gevraagd naar de woonsituatie, het inkomen en de woonlasten van de klant. Aan de hand van deze gegevens wordt getoetst of de klant het krediet kan dragen (dit gaat via een vaste berekening die overal hetzelfde is). Vervolgens wordt nog bij BKR gecheckt of de klant al andere leningen uit heeft staan. De provider besluit dan of de klant wordt geaccepteerd. Indien dat het geval is, wordt het krediet ook bij BKR geregistreerd. Wanneer je niet door het BKR geregistreerd wil worden, kun je ervoor kiezen om alvast een deel van het toestel af te kopen of een goedkoper toestel te kiezen.

Kun je je abonnement tussentijds aanpassen?

Providers hanteren de regel dat je eigenlijk altijd vrijblijvend je abonnement naar boven kunt aanpassen. Aan het omlaag aanpassen zijn strengere regels verbonden, maar dit is vaak ook mogelijk. In de algemene voorwaarden van jouw provider kun je dit gemakkelijk terugvinden. En voor alle slordige studenten: deze zijn vaak ook online te vinden. Hoera! Scheelt weer een hoop zoekwerk.

Kan je tussentijds stopzetten als je gaat reizen?

Providers bieden deze mogelijkheid over het algemeen niet. Alleen bij Vodafone is het mogelijk om je abonnement voor 3 tot 9 maanden stop te zetten. Dit kost je eenmalig €20,84 en zorgt ervoor dat je mobiele nummer tijdelijk niet te gebruiken is. Heel chill! Sinds 15 juni 2017 zijn Europese abonnementen in de hele EU geldig. Wanneer je binnen de Europese Unie reist, kun je je abonnement dus gewoon blijven gebruiken.

Is het voordeliger om je telefoon los te kopen?

Met de nieuwe regelgeving mag een toestel in combinatie met een abonnement niet duurder zijn dan wanneer het toestel los gekocht zou worden. In de praktijk is het vaak zelfs zo dat providers korting geven op een abonnement in combinatie met een toestel, waardoor je voordeliger uit bent dan wanneer je een los toestel zou kopen en een sim only abonnement afsluit.

Is een refurbished telefoon aan te raden?

Refurbished is in verschillende gevallen zeker aan te raden, bijvoorbeeld wanneer je budget het niet toelaat om een volledig nieuw toestel aan te schaffen. Refurbished betekent dat eerder gebruikte toestellen volledig zijn nagekeken en hersteld waar nodig. Wel kan het zo zijn dat er een kleine beschadiging aan de behuizing is te vinden, maar dit is alleen de buitenkant. Verder werkt het toestel net als een nieuw toestel. Misschien het overwegen waard?

Tot zover alles wat je moet weten over je telefoon tijdens je studententijd. Wil je voor een vast bedrag klaar zijn? Dan is een abonnement met toestel vaak de beste keus. Kan jouw telefoon nog een jaartje mee of koop je er liever eentje los? Ga dan voor een sim only abonnement en betaal elke maand maar 1 of 2 tientjes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.