Skip to main content
Beleggen als student

Wanneer je als student het woord ‘beleggen’ hoort, denk je misschien dat dit alleen maar voor oude grijze mannen en rijkelui is. Maar niets is minder waar, want beleggen is voor iedereen met een paar knaken op de spaarrekening. Starten met beleggen als student kan zelfs heel veel voordelen hebben. Op deze pagina lees je daarom alles wat je moet weten over beleggen als student. Zo kan jij met beleggen een heel mooi bedrag opbouwen!

Waarom beleggen als student?

Als je belegt groeit je geld niet in een lineaire (rechte) lijn, maar in een exponentiële (gebogen) lijn. Je ontvangt namelijk niet alleen rente over het bedrag dat je inlegt, maar ook over de rente die je al hebt opgebouwd. Kijk maar eens naar dit voorbeeld:

Je ontvangt per jaar 5% rendement en het eerste jaar heb je €1000 ingelegd. Na 1 jaar heb je dan €50 verdiend en staat het totaalbedrag op €1050. Het tweede jaar ontvang je weer 5% rente, maar nu over een bedrag van €1050. Je krijgt het tweede jaar dus niet €50 rendement, maar €52,50. Dit lijkt misschien heel weinig, maar het bedrag kan flink oplopen als je het geld er voor langere tijd laat opstaan. Hoe eerder je dus begint met beleggen, hoe hoger het eindbedrag wordt!

Beleggen voor beginners

Beleggen kan iedereen maar dat betekent niet dat het eenvoudig is. Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om een aantal zaken goed uit te zoeken. Een aantal handige zaken hebben wij voor je op een rijtje gezet. Deze zaken vormen de basis voor jouw carrière als belegger, dus lees snel verder! 

1. Zoek een broker

Een broker is een financiële instelling waar je aandelen koopt. Als je aandelen koopt via de bank, is jouw bank dus de broker. Tegenwoordig koop je alle aandelen via een broker en er zijn heel veel verschillende brokers. Je betaalt daarom bij elke broker een ander tarief. Doe daarom goed onderzoek naar de verschillende brokers, zodat jij je bij een goedkope en betrouwbare broker aansluit.

2. Bepaal waar je in wil beleggen

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar zo eenvoudig is het niet. Er zijn vandaag de dag ongelofelijk veel dingen waar je in kan beleggen. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken waar je in wil en kan beleggen. Om het risico te spreiden, is het goed om in verschillende beleggingsmogelijkheden te beleggen. Belg jouw geld dus in aandelen en obligaties in meerdere landen, meerdere sectoren en in zowel bedrijven als overheden. Je kunt tegenwoordig ook in vooraf opgestelde aandelenpakketten beleggen.

3. Kennis is macht bij beleggen

Als je een aandeel of aandelenpakket hebt gekozen, is het goed om je er nog extra in te verdiepen. Informeer naar het bedrijf of de organisatie, het product of dienst dat ze aanbieden en de sector en het land waarin ze actief zijn. Beleggen neemt altijd risico’s met zich mee dus het is goed om precies te weten waar jij je geld in steekt. Vraag desnoods hulp aan vrienden en familie als zij al kennis van en ervaring met beleggen hebben.

4. Aan de slag met beleggen

Nu je de benodigde informatie hebt verzameld kun je aan de slag. Bepaal voor jezelf hoeveel geld je kunt missen. Je gaat het investeren en dat brengt risico's met zich mee dus gebruik niet al je spaargeld. Het is beter om het bedrag dat je wil beleggen niet in één keer te beleggen, maar op verschillende momenten. Zo voorkom je dat je een groot bedrag inlegt als de koers ongunstig is.

Beleggen vraagt daarnaast om een hoop geduld. Als je op de lange termijn belegt, wordt de kans op verlies steeds kleiner en de kans op mooie rendementen steeds hoger. Beleg dus alleen geld wat je op de korte termijn niet nodig hebt en voor langere tijd kunt wegzetten. Je kunt jouw aandelen wel op elk moment verkopen, dus als je echt in financiële problemen zit kun je het geld wel laten uitkeren. Houd er dan wel rekening mee dat je de waarde van de aandelen van dat moment krijgt. Het kan dus dat dit lager is dan je oorspronkelijke inleg.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.