Skip to main content
Autorijbewijs als student halen

Het is zover: je mag je rijbewijs halen! Natuurlijk wil je nu zo snel mogelijk beginnen met rijlessen. Maar hoe vind je eigenlijk een goede rijschool en wat kost het om je rijbewijs te halen? En hoe zit het nou precies met het theorie- en praktijkexamen? Wij vroegen alles je wat je wilt weten over het autorijbewijs aan het CBR!

Wanneer mag je beginnen met rijlessen?

Vroeger was de minimale leeftijd om rijlessen te volgen 18 jaar, maar tegenwoordig mag je al beginnen als je 16,5 jaar bent! Na je 17e verjaardag mag je praktijkexamen doen bij het CBR. Als je jouw rijbewijs dan gehaald hebt, mag je tot je 18e verjaardag alleen samen met een begeleider autorijden. Je hebt dan wel een begeleiderspas van 2todrive nodig. Er zijn verschillende voordelen om voor je 18e al je rijbewijs te halen. Zo doe je meer ervaring op en rijd je zelfverzekerder als je alleen mag rijden.

Hoe kies je een rijschool die bij jou past?

Begin met een onderzoekje naar welke rijscholen er allemaal bij jou in de buurt zitten. Google bijvoorbeeld op ‘rijles + de naam van jouw woonplaats’. Vergelijk de rijscholen op basis van slagingspercentage, tarief en regels met betrekking tot het afzeggen van een rijles. Ook is het goed om de reviews over de rijscholen te lezen als deze beschikbaar zijn. Vraag ook aan je vrienden en familie wat hun ervaringen zijn met rijscholen in de buurt. Neem dit allemaal mee in je afweging.

Als je een keuze hebt gemaakt, komt het belangrijkste: de proefles. Een proefles is eigenlijk de beste manier om een geschikte rijschool te vinden. Bij veel rijscholen is een proefles gratis, bij andere moet je een klein bedrag betalen. Het voordeel van zo’n proefles is dat je nergens aan vastzit. Mocht je toch geen goed gevoel hebben bij de rijschool of rijinstructeur, dan kun je altijd besluiten om nog even verder te kijken. 

Kies je voor losse rijlessen of een rijles pakket?

Bij rijscholen kun je vaak kiezen voor losse lessen of voor een pakket met rijlessen. In een rijles pakket zitten vaak ook kosten voor examens inbegrepen. Let hier dus even op als je gaat vergelijken. Wij zetten de voor- en nadelen van beide vormen op een rij, zodat je voor jezelf de beste keuze kan maken.

Voordelen losse rijlessen

 • Je bepaalt zelf hoeveel lessen je neemt en zit niet aan een bedrag vast.
 • Je hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen.
 • Je betaalt niet voor lessen die je niet volgt.

Nadelen losse rijlessen

 • Je weet vooraf niet hoeveel geld je kwijt bent voor de rijlessen.
 • De prijs per les ligt vaak wat hoger dan in een pakket.

Voordelen rijles pakket

 • Je weet van tevoren hoeveel geld je aan rijlessen kwijt bent.
 • Je krijgt vaak een scherpere prijs dan wanneer je hetzelfde aantal rijlessen los volgt.

Nadelen rijles pakket

 • Als je minder rijlessen nodig hebt dan er in het pakket zitten, krijg je geen geld terug.
 • Het kan gebeuren dat je meer rijlessen nodig hebt en moet bijbetalen.
 • Je moet vaak een groot bedrag in één keer betalen.

Tip: tijdens een proefles kan een rijinstructeur vaak al inschatten hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt en jou advies geven of je beter losse lessen of een pakket kunt nemen. Houd wel in je achterhoofd dat een rijinstructeur jou zoveel mogelijk lessen probeert te verkopen. Dus vraag ook even rond bij bijvoorbeeld jouw vrienden wat zij hebben gedaan.

Wanneer begin je aan het theorie-examen?

Ben je bezig met rijlessen of start je binnenkort? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk je theorie haalt. Je mag pas praktijkexamen doen als je de theorie hebt gehaald. Wacht je hier mee tot vlak voor het praktijkexamen, dan bestaat de kans dat je niet mag afrijden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het theorie-examen niet meteen haalt. Dan moet je het praktijkexamen dus uitstellen en duurt het ook langer voordat je jouw rijbewijs hebt bemachtigd! Wel is het resultaat van het theorie-examen maar 1,5 jaar geldig, dus binnen die tijd moet je ook het praktijkexamen halen. 

Hoe kun je een theorie-examen aanvragen?

Je auto theorie-examen aanvragen kan via de site van het CBR. Daar kun je zelf een datum en locatie uitkiezen, wanneer het jou het best uitkomt. Let erop dat je geen lesmateriaal krijgt van het CBR, dit moet je zelf kopen. Het theorie-examen kost €34,50.

Tip: vaak hebben mensen in je vriendenkring wel een theorieboek of oefentoetsen liggen. Die mag je vast lenen of overkopen voor een zacht prijsje. Let er wel op of het lesmateriaal nog relevant is, voordat je de verkeerde stof leert!

Wat is een tussentijdse toets?

De tussentijdse toets is een soort proefexamen, waarbij je precies dezelfde dingen doet als tijdens het praktijkexamen. Je kunt dan alvast oefenen en je beter voorbereiden op het echte rijexamen. Als je de bijzondere verrichtingen goed doet, krijg je daar ook vrijstelling voor op het rijexamen. Voor de tussentijdse toets moet je al wel je theorie hebben. Een tussentijdse toets kost meestal net zoveel als het rijexamen. Denk hier dus goed over na!

Hoe werkt het praktijkexamen voor je autorijbewijs?

Met een beetje geluk heb je niet zoveel rijlessen nodig en heb je de theorie ook snel gehaald. Dan is het binnenkort tijd om af te rijden! Het praktijkexamen regelt jouw rijschool voor je. Je rijschool stelt een datum en tijdstip voor en jij hoeft alleen aan te geven of je kan. Bij veel rijscholen zitten de kosten voor het praktijkexamen inbegrepen bij een rijles pakket. Als je losse rijlessen neemt moet je apart betalen voor het praktijkexamen. Het verschilt per rijschool hoeveel het praktijkexamen kost, maar je kan uitgaan van ongeveer €250 per praktijkexamen. Het is dus niet goedkoop om je rijbewijs te halen en misschien moet je er even voor sparen.

Belangrijk: voordat je mag afrijden heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Deze zit soms bij het pakket inbegrepen, maar meestal moet je deze apart betalen. De kosten voor een Gezondheidsverklaring bedragen €37,80.

Hoe kun je een rijbewijs aanvragen en wat zijn de kosten?

Yes, je hebt je rijbewijs gehaald! Gefeliciteerd! Dan is het nu zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Je rijbewijs aanvragen duurt 5 werkdagen en kost rond de €40. Kan je niet wachten en wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Je hebt je rijbewijs dan in maximaal 2 werkdagen, maar het kost je ook meer. Meestal komt er nog rond de €30 bovenop bij een spoedaanvraag. Hoeveel je precies kwijt bent voor een autorijbewijs verschilt per gemeente.

Wat heb je nodig om je rijbewijs aan te kunnen vragen?

Neem de volgende zaken mee bij het aanvragen van je autorijbewijs:

 • Een geldige pasfoto
 • Geldig legitimatiebewijs
 • Geld om je aanvraag mee te betalen

Wat zijn de totale kosten om je autorijbewijs te halen?

Zoals je misschien al gemerkt hebt, kost het flink wat geld om je rijbewijs te halen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten om een rijbewijs te halen:

 • Rijlessen: €1634,00
 • Gezondheidsverklaring CBR: €37,80
 • Theorie-examen: €34,50
 • Praktijkexamen: €250,00
 • Rijbewijs aanvragen: €40,00
 • Pasfoto’s: €10,00

Totaal: €2006,30

Let op: dit is slechts een indicatie. We zijn bij de rijlessen uitgegaan van gemiddeld 38 lessen à €43,00. Het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent aan rijlessen is natuurlijk afhankelijk van hoeveel lessen jij nodig hebt en wat het lestarief van jouw rijschool is. Ook hebben wij alleen de kosten meegenomen voor 1 theorie-examen en 1 praktijkexamen, terwijl de meeste Nederlanders gemiddeld meer pogingen nodig hebben. Daarnaast kunnen de prijzen voor het praktijkexamen, rijbewijs en pasfoto’s afwijken. Toch hopen we dat je nu een goed beeld hebt van hoeveel je ongeveer kwijt bent aan je rijbewijs. Neem dit dus vooral mee bij de berekening van je geldzaken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.